Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-07-2008

Управляващите обвиняват медиите за доклада на ОЛАФ

Вицепремиерът Меглена Плугчиева изрази пред журналисти дълбоко възмущение, че докладът на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ е бил предаден на пресата. Докладът, по думите на Плугчиева, е бил предназначен за магистрати, прокуратурата и съда, за да могат да си свършат работата, предаде БГНЕС.

"Вместо те това да правят, го предават на пресата, пресата не може да свърши тази работа и това за мен е голямата неприятна изненада", добави вицепремиерът. Тя каза, че е неприятно изненадана от това, че Висшият съдебен съвет изнася тази информация, вместо да се занимава с нея и да си свърши работата.

Плугчиева настоя прокуратурата и съдът  да докажат легитимното си присъствие и да си свършат работата, а не по този начин да се търсят евтини и лесни скандали в пресата и да се обсъжда на неекспертно ниво тази материя. Вицепремиерът заяви, че това е некоректно към правителството и към ЕК. "Това означава, че България отново е злепоставена", допълни тя.

От своя страна главният прокурор Борис Велчев каза, че "и за българската прокуратура съществува криминална група "Николов-Стойков". Той категорично не се съгласи с твърдението, че има покровителство на държавата над групата, която се разследва за измами с евросредства за над 7.5 милиона евро.

Един от обвинените бизнесмени - Людмил Стойков заяви в интервю за Дарик радио: „Чрез мен атакуват българския президент, процесът е политически". Той твърди, че има участие само в една фирма - миноритарен дял в "Еврофриго" и не влиза в Съвета на директорите. „Няма абсолютно никакъв „чадър" над мен именно затова, защото не съм участвал въобще в нито един проект по САПАРД, никъде и през никакви фирми и абсолютно никого не познавам", каза той. Той уточни, че тези факти са доказани "и от немски граждани, и от български документи".

Според доклада на ОЛАФ престъпна мрежа от 50 фирми на Людмил Стойков и Марио Николов са източили над 20 милиона евро по проекти на САПАРД, а българското правителство и държавни институции го пазят да не се разследва. Стойков отрече да има нещо общо както с мрежата от 50 фирми, така и с проекти по програма САПАРД изобщо.

Вътрешният министър Михаил Миков посочи, че фактите в доклада са известни, стоят на масата на магистратурата и не са открити от ОЛАФ, а от българските правоохранителни и правораздавателни органи. "Нека да видим кои от изводите в документа ще бъдат потвърдени в рамките на съдебното разследване", каза той. По повод на заключението на евроекспертите, че има чадър над престъпните мрежи, Миков каза, че не е добре някоя администрация или служба да внушава политически изводи.

Проблеми с усвояването на европейски средства има във всяка една страна от Eвропейския съюз, каза пък премиерът Сергей Станишев, цитиран от Агенция „Фокус". "Ние сме в процес на обучение как се работи прозрачно с европейските средства", каза още премиерът във връзка с констатираните от ОЛАФ нарушения.

Правителството никога не е осигурявало политически чадър при извършването на нарушения по усвояването на европейските средства и това се доказва от амбицията му да засили работата по разследването на тези нарушения. У нас по тази тема се шуми излишно много, смята още премиерът.

„Не приемам атаките срещу президента от някои политически партии по много некоректен начин. Президентската кампания беше сред най-прозрачните", допълни Станишев.

Какви са реакциите на опозицията на разкритията на доклада на ОЛАФ, можете да прочетете тук. Как ОЛАФ прие изтичането на информацията в пресата и реакциите на управляващите, четете тук.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.