Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-05-2006

ЕС ПРОДЪЛЖАВА ПРЕГОВОРИТЕ С ЧЕРНА ГОРА

Република Сръбска поиска референдум за отделяне от Босна и Херцеговина

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана поздрави черногорския народ и премиера Мило Джуканович за честния и свободен референдум за държавния статут на републиката, съобщи белградското радио Б-92, цитирано от БТА.

Солана каза, че за международната общност, по-точно за Европейския съюз, въпросът за референдума в Черна гора е приключен.

Хавиер Солана каза това пред журналисти след среща в Брюксел с черногорския премиер Мило Джуканович, който смята, че Черна гора ще бъде готова до края на годината да сключи споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС.

Върховният европейски представител каза, че щом станат известни окончателните резултати и бъдат решени всички жалби и формални въпроси, свързани с референдума, Сърбия и Черна гора трябва да започнат диалог по всички отворени въпроси.

Eврокомисарят по разширяването Оли Рен изрази оптимизъм, че Черна гора ще постигне споразумение с ЕС до края на годината.

Преди Брюксел реши да замрази преговорите с тогавашното държавно обединение Сърбия и Черна гора, заради неуспеха на Белград да предаде на Хагския трибунал ген. Ратко Младич.

Вотът на референдума за независимост в Черна гора предизвика призиви за провеждане на подобно всенародно допитване в Република Сръбска в Босна, предаде Ройтерс.

Сръбското национално движение, в което членуват предимно сърби, принудени да напуснат Хърватия през 1995 година, заяви в понеделник, че е събрало близо 50 000 подписа на сърби от цялата страна, които подкрепят идеята за насрочване на референдум за независимост на Република Сръбска.

"Волята на гражданите не може да бъде пренебрегната. Сърбите искат една свободна Република Сръбска, отделена от наложената ни Босна и Херцеговина", заяви председателят на движението Дане Цанкович, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Премиерът на Република Сръбска Милорад Додик наля масло в огъня, като заяви, че евентуален референдум трябва да бъде основата при определянето на бъдещия статут на Косово и че всички народи в региона трябва да получат възможност да решат съдбата си по същия начин.

Додик предложи също така Босна да бъде организирана като федерация, като бъде предоставено правото на самоопределение чрез референдум.
Изявленията на премиера бяха остро критикувани от международните пратеници, които припомниха, че Република Сръбска няма юридически правомощия да свика референдум и не може да се сравнява със случая на Черна гора.

"Международната общност няма да позволи суверенитетът и териториалната цялост на Босна и Херцеговина да бъдат застрашени", заяви днес върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиян Шварц-Шилинг.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.