Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-02-2007

ЕП ПРИЕ РЕЗОЛЮЦИЯ ЗА МОРАТОРИУМ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ


Европейският Парламент прие днес резолюция, с която призова за незабавното въвеждане на международен мораториум върху изпълнението на смъртни присъди чрез декларация на Генералната асамблея на ООН. Общата резолюция осъжда екзекуцията на Садам Хюсеин, използването за медийни цели на неговото обесване и начинът, по който беше извършена, съобщават от пресслужбата на парламента.

На 27 юни 2006 г., Камарата на депутатите на Италия прие единодушно резолюция, призоваваща италианското правителство да представи по време на следващата Генерална асамблея на ООН предложение за резолюция за мораториума върху смъртните присъди с оглед на пълното му премахване в световен мащаб.

Резолюцията на ЕП твърдо поддържа тази инициатива на Парламента на Италия, подкрепена от Съвета на Европа. Отправя се искане към Председателството на ЕС да предприеме бързи действия за бързо обсъждане от настоящата Генералната асамблея на ООН на такава резолюция.

Текстът призовава председателството на ЕС и Комисията да информират редовно Парламента за резултатите. Институциите на ЕС и държавите-членки трябва да положат всички усилия в политическата и дипломатическата сфера, за да осигурят възможно най-благоприятна подкрепа за въпросната резолюция сред членовете на Генералната асамблея на ООН.

ЕП потвърждава трайната си позиция против смъртното наказание във всички случаи и при всякакви обстоятелства. Настоява се държавите-членки да ратифицират факултативния протокол към Международния пакт за граждански и политически права (МПГПП), целящ пълното премахване на смъртното наказание.

Депутатите изразяват дълбоката си загриженост от факта, че националното законодателство на десетки страни по света все още предвижда смъртно наказание и следователно, екзекутирането на хиляди човешки същества всяка година.

Те припомнят, че тенденцията за премахване на смъртното наказание в световен мащаб продължава. В тази връзка те приветстват пълното премахване на смъртното наказание в Либерия, Мексико, Филипините и Молдова през последните години, както и отхвърлянето от страна на перуанския конгрес на проектозакон за въвеждане в законодателството на смъртно наказание за престъпления, свързани с тероризъм.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.