Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-03-2007

ЗАПОЧВА ЕВРОПЕЙСКА ВЕТЕРИНАРНА ИНСПЕКЦИЯ

От днес до 23 март инспектори от Службата по храните и ветеринарните въпроси на Европейския съюз (FVO) идват в България за поредната проверка на млеко- и месопреработвателните предприятия,съобщава „Дневник". Ветеринарите ще посетят 12 мандри, кланици и складове за животинска продукция, които искат да търгуват на европейския пазар.

Лицензираните до момента предприятия са 30, от които 16 са за млечни продукти, останалите - за преработка на бели и червени меса. След първите проверки през февруари европейски ветеринари и мениджъри установиха липсата на лицензирани хладилни бази, без които търговията на практика се блокира. Според европейските норми преработвателите са длъжни да държат суровините задължително в одобрени от ветеринарните власти помещения. Дори търговците от ЕС, които навлизат на българския пазар, са длъжни да разполагат с одобрени складове. Досега само една база във Варна отговаря на тези критерии, затова и поредната евромисия планира инспекции на подобни складове.

Проблемите с качеството на суровото мляко и свинското месо предизвикаха и забраните, които Европейската комисия наложи на българските предприятия в края на миналата година. По искане на българските мениджъри миналата седмица в Брюксел се проведе техническа среща между експерти от дирекция САНКО на ЕК, български ветеринари и мениджъри от млечния и месния бранш.

Представителите от новоучредената асоциация на млекопреработвателите поискаха преходен период, за да се регулират проблемите с качеството на суровината. Всички новоприсъединили се държави имат този проблем, затова се налага този преход, се казва в специално становище на асоциацията. Млекарите поискаха Европейската комисия да им разреши да реализират в трети страни произведеното сирене и кашкавал от края на миналата година. Отговорът на дирекция САНКО се очаква да бъде обявен на 14 март.

Става въпрос за износа на 3 хил. т овче и биволско сирене и кашкавали, които залежават в складовете на компаниите. Целта е те да се реализират на пазарите в САЩ, Австралия и Ливан, където българските компании традиционно присъстват, поясни председателят на асоциацията Михаил Тачев. Като членове на ЕС българските компании трябва да са лицензирани от ЕС, за да експортират. Този износ може да се реализира само с изричното съгласие на Еврокомисията, но при условие че партньорите извън ЕС са съгласни. Подобни одобрения са депозирали търговските партньори от САЩ, очаква се и останалите да изпратят необходимите документи до ЕК, поясни още Тачев за „Дневник".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.