Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
11-09-2007

ЕС ПОИСКА ОТ ТУРЦИЯ ДА ПРОДЪЛЖИ РЕФОРМИТЕ

Европейският съюз поиска през почивните дни от Турция веднага да пристъпи към подобряване на положението със свободата на изразяване и вероизповедание след поредната изборна победа на Партията на справедливостта и развитието, съобщава Netinfo.

Новият турски външен министър Али Бабаджан даде да се разбере обаче, че за момента няма планове за промяна или премахване на член 301 от турския Наказателен кодекс, който се използва за съдебно преследване срещу интелектуалци и журналисти. Бабаджан каза, че този въпрос ще бъде взет предвид при изготвянето на новата конституция.

Европейският комисар по разширяването Оли Рен каза, че кандидатката за членство в ЕС Турция е преодоляла по забележителен начин политическата и институционална криза, която възникна през април във връзка с президентските избори.

"Не само се надявам, но очаквам от правителството веднага да поднови процеса на реформи, особено що се отнася до свободата на изразяване и религиозните свободи", каза на пресконференция вчера Оли Рен след неофициалната среща на външните министри от ЕС в португалския град Виана ду Кащелу.

Той приветства факта, че новата администрация в Анкара поставя на първо място в дневния си ред присъединяването към ЕС и свързаните с това реформи.

Но турският външен министър Али Бабаджан отказа да бъде притиснат за промяна на чл. 301 от Наказателния кодекс, който наказва за "обида на турската национална идентичност" и който бе използван, за да бъдат съдени писатели, които призовават Турция да погледне по-различно на масовите убийства на арменци от османските турци през 1915 г.

"Не искам да говоря точно сега за конкретен член от даден закон, но в момента ние работим върху нова конституционна рамка, която ще бъде в съответствие с критериите от Копенхаген", каза Бабаджан, имайки предвид условията за членство в ЕС в областта на демокрацията, човешките права и върховенството на закона.

Официални представители на ЕС посочиха, че ако Турция не покаже бърз напредък, тя ще получи отрицателен годишен доклад от Европейската комисия през ноември.



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia