Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
18-01-2008

СЪРБИЯ НА КРЪСТОПЪТ

Съюзник на бившия президент Слободан Милошевич и умерен про-западен кандидат се борят на президентските избори в Сърбия в неделя, които могат да приближат страната по-близо до Европейския съюз или да я върнат в изолация, коментира предстоящата президентска надпревара в западната ни съседка АП.

При такива високи залози като издирването на оставащите военно престъпници и възможността изборите да бъдат последвани от потенциално експлозивна декларация за независимост на Косово - изборите вероятно ще определят бъдещето на Сърбия за години напред, коментира агенцията.

С много малка преднина в проучванията води националиста Томислав Николич от Сръбската радикална партия, която подкрепяше Милошевич по време на войните след разпадането на Югославия.

Има голяма вероятност Запада да избягва Николич, ако той бъде избран заради заплахите да прекъсне връзките с всяка страна, която признае независимостта на Косово. Репутацията на Николич допълнително се накърнява от факта, че председателят на радикалната партия, Воислав Шешел в момента е подсъдим в Трибунала за бивша Югославия.

Другият кандидат е сегашния президент Борис Тадич, умереният лидер на про-западната Демократическа партия. Тя бе от ключово значение за свалянето на Милошевич и изпращането му в Хага, където той почина през 2006г. преди края на процеса по обвинения в геноцид.

Като основния си конкурент и Тадич е против отделянето на Косово. Главната разлика обаче е, че Тадич обещава да продължи да търси по-близки връзки с ЕС дори ако провинцията реши да се отцепи с благословията на съюза.

Освен тях двамата има още седем кандидати, но социологическите проучвания показват, че никой няма да прехвърли 50%-та бариера на първи тур, с което на балотажа ще отидат Николич и Тадич. За сега Николич води с 21% пред 19 за Тадич.

Според социолозите не може да се каже кой ще победи на втория тур, който ще се проведе на 3 февруари.



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia