Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
23-05-2008

СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: „ПРЕНЕБРЕГНАХМЕ КОРУПЦИЯТА“

Материал на вестник „Таймс". Когато през февруари директорът на българската пътна агенция беше принуден да подаде оставка след разкритията за възлагане на договори за 50 милиона евро на брат си, това потвърди най-големите опасения на онези, които се съмняваха в готовността на страната за членство в ЕС.                         

Корупцията и организираната престъпност изглеждат ендемични за тази черноморска страна, която има шанса да усвои 11 милиарда евро от фондовете за развитие на Брюксел през следващите седем години, след като се присъедини към Европейския съюз за миналата година.

Но въпреки многобройните обещания на социалистическото правителство на Сергей Станишев, че ще гарантира финансова и правна неподкупност, търпението на останалите членки на Съюза се изчерпва. От 2000 г. насам в България е имало 150 поръчкови убийства, но нито една присъда. В интервю за „Таймс" Станишев признава, че воденото от него правителство е отслабило курса към реформи след трескавата година по подготовка за членство, но обещава да бъдат удвоени усилията за изчистване на проблемите в страната и предпазване на ЕС.

Кабинетът и парламентът работиха без лятна и зимна ваканция в годината преди приемането, защото беше много важно да докажем на себе си като народ, че България, когато се мобилизира, е в състояние да постига цели", заявява премиерът.

"Имаше някакъв уклон към отпускане: „Справихме се добре, вече можем да си починем - ето това сега е съществена част от проблема", цитиран е да казва той.  Бившият журналист, който е бил студент в лондонското Училище по икономика (LSE), заявява, че е бил принуден да предприеме действия, след появилите се признаци, че Европейската комисия започва да упражнява натиск върху администрацията му, въпреки предупрежденията, че прекомерният натиск може да доведе до разпад на крехката му коалиция.

Този месец Брюксел поиска 25 промени до 16 юни в начина, по който България управлява средствата от ЕС и замрази около 400 млн. евро помощи. В отговор г-н Станишев създаде независима полицейска агенция от служители с високо заплащане в опит да ги предпази от връзки с мафията. Освен това той освободи Румен Петков, дългогодишния министър на вътрешните работи, след като парламентарен доклад го свърза с престъпни босове и разкритикува министерството му за изтичане на секретна информация.

Меглена Плугчиева, уважаваният български посланик в Германия, се завърна като вицепремиер заради исканията на ЕС. Плугчиева заяви: "Имаме точно един месец да се мобилизираме, да концентрираме усилията си и да осъществим значителен брой задачи, за да представим пред комисията доказателства, че поне сме започнали да работим по проблемните области".

Въпреки твърдението на Станишев, че всеки политик, който „няма доверието на европейските ни партньори, ще трябва да напусне поста си", промените в кабинета този месец за учудване на мнозина подминаха Асен Гагаузов, министърът на регионалното развитие и благоустройството, който даде в доклад положителна оценка за дейността на пътната агенция, пише "Таймс".

Гагаузов каза: "Не се безпокоя, че организираната престъпност ще има достъп до европейските фондове, тъй като тук тя не е по-различна от организираната престъпност в други части на света.Тя се занимава с трафик на наркотици и проституция - а това няма нищо общо с европейските фондове".

В заключение "Таймс" отбелязва, че "залозите са високи, не само за Брюксел, където „умората от разширяването" след съмненията относно България и Румъния вреди на шансовете за приемане на Хърватия и други балкански страни, но и за г-н Станишев, на когото следващата година предстоят парламентарни избори, където ще се изправи срещу набиращата популярност дясна опозиция".

Проблемът за Станишев е, че всеки напредък в разобличаването на корупцията изважда на показ нови случаи на корупция, отбелязва изданието. "Факт е, че имаме проблеми с корупцията и организираната престъпност, никой не отрича това", заяви българският премиер. "Но България направи революция, а икономическото развитие е пример за успех", твърди Станишев.



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia