Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
11-06-2008

33 въпроса по пътя към немския паспорт

Чужденци, които искат да станат немски граждани, от 1 септември ще трябва да положат единен тест за немско гражданство. В него ще отговарят на въпроси от три области - „Демократична политика", „История и отговорност" и „Човек и общество". Както беше съобщено от Федералното министерство на вътрешните работи, в Института за качествено развитие в образованието към Берлинския университет Хумболт са разработени 310 въпроса, от които за тестовете ще бъдат избрани 33. Успешно е взел изпита този, който е отговорил правилно на повече от половината. Струващият 25 евро тест може да бъде повторен.

Каталогът с въпроси ще бъде окончателно готов чак през идните няколко седмици и ще бъде публикуван. Кандидатите ще могат да се подготвят предварително. Федералните провинции ще предлагат и курсове за подготовка на кандидати за немско гражданство. Няма да бъдат публикувани обаче самите изпитни въпросници. Шмекеруване и хитруване така че е малко вероятно.

Примерни въпроси могат да бъдат: колко провинции има в Германия, кога е създадена Федерална Република Германия, на колко години започва пълнолетието. Специфично за провинциите може да се пита кои са столиците и премиерите им. Дадени са четири възможни отговори, от които само един е верен. Тестът може да бъде положен в народни университети или други подобни институции. Деца, юноши до 16 години и хора с увреждания са освободени от теста.

Основните познания по правно-обществения ред, както условията на живот в Германия са вече вписани в новия закон за гражданство. Чрез него Вътрешното министерство е упълномощено посредством правна наредба и без съгласието на Бундесрата да урежда теста за гражданството. Ако кандидатът може да представи диплома от завършено немско училище, тестът отпада. Тогава се предполага, че знанията са налице.

През 2007г. 126 хиляди чужденци са станали немски граждани. Според ал.10 на закона за гражданство един чужденец може да предяви претенция за немски паспорт, ако живее 8 години законно в Германия, изкарва прехраната си и изпълнява още редица други предпоставки. Към тях спада признаване на свободно-демократичния законов ред в държавата. Възможност за немско гражданство е изключена, ако чужденецът преследва противоконституционни цели или е извършил наказуемо деяние.

Целта на изпитът е да се предотвратят паралелни общества.

Днес стана също ясно, че опозицията в Бундестага остро разкритикува планирания единен тест за кандидатстване за немско гражданство. Депутатът от фракцията на зелените Ханс-Кристиян Щрьобеле има „сериозни опасения" срещу този тест. „Страхувам се, че и много немци няма да могат да издържат изпита", каза той за „Вестдойче алгемайне цайтунг" .

Партията на свободните демократи от своя страна критикува съдържанието на теста. „Тези, които могат лесно да учат наизуст, могат лесно да минат един такъв стереотипен тест", каза Сибиле Лауришк, говорителка на федералната фракция на свободните демократи по въпросите за интеграция и миграция. Другите хора според нея са ощетени. Лауришк се надява, че резултатите от теста няма да бъдат надценявани, а властите ще боравят гъвкаво с тях. Нейното мнение е, че при този тест за гражданство много повече място трябвало да се отделя на добрите познания по немския език.



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia