Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
21-07-2008

България е изправена пред спиране на помощите заради корупция

Файненшъл таймс. Керин Хоуп, Атина; Теодор Троев, София

България рискува да загуби милиарди евро помощи от ЕС, предназначени за модернизиране на пътищата, железопътната система и пристанищата в резултат на корупция и лошо управление на предприсъединителните фондове при управлението на социалистическо правителство.

Най-бедната държава-членка на Съюза вече е сигурно, че ще изгуби поне 600 млн евро средства от предприсъединителните фондове след силно критичния доклад на Европейската комисия относно напредъка на страната, който се очаква да бъде приет от външните министри на ЕС тази седмица.

Тези средства биха помогнали на България да запази висок годишен ръст, както и да постигне целта си да се превърне в транспортен и енергиен център на Югоизточна Европа до 2015 г. "Ако България ще догонва централноевропейските членки на ЕС, инфраструктурните проекти трябва да продължат според плановете", казва Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията в София.

"В противен случай чуждестранните инвестиции ще се отдръпнат и стоките ще преминават през Румъния и Гърция, вместо оттук".

Няколко скорошни случая осветлиха нуждата от по-добро управление на инфраструктурните проекти. Дейността на фонда за републиканска пътна инфраструктура, ръководещ търговете за строителство на магистрали, беше спряна миналия месец след одит на международната компания KPMG, който разкри многобройни нередности.

Любомир Лилов, шеф на пътния фонд, беше арестуван миналия януари след секретна операция на българската полиция. Най-големият публично-частен проект на страната, строителство на магистрала на стойност 700 млн евро от границата със Сърбия до черноморското пристанище Бургас, предложено като 30-годишна концесия, се провали миналия месец след тригодишни преговори с португалско-български консорциум.

Португалските партньори по проекта, начело с MFS, компания със седалище в Лисабон, се изтеглиха от проекта след спорове по договорните условия с две български държавни строителни компании.

Българското финансово министерство заяви, че ще подкрепи проект с по-малък мащаб. Дейността ще бъде разпределена между голям брой местни строителни компании, за да бъдат спазени сроковете.

"Вече не става въпрос за изграждането на първокласна европейска магистрала, за която ще се плащат такси", смята софийски банкер.

В опит да отклони критиките на ЕС и да ускори процедурите за финансиране, правителството назначи през май Меглена Плугчиева като нов вицепремиер, за да контролира реорганизацията на агенциите, управляващи средствата от Брюксел. Плугчиева, бивш посланик на България в Германия, поиска от ОЛАФ, Отдела за борба с измамите на Комисията, да изпрати в София екип, който да извършва ежемесечни одити на процедурите за финансиране.

"Целта ние да спасим възможно най-много средства от предприсъединителните фондове и да осигурим достъпа ни до много по-големите средства, които ще бъдат отпускани в бъдеще," заяви тя.



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia