Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
23-07-2008

България критикува ЕК за изтичането на информация за доклада

Изтичането на мониторинговия доклад от Европейската комисия до медиите сериозно е накърнило международния образ на страната ни, оплака се вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от EurActiv.

Калфин обаче изказа надежда, че докладът ще бъде по-положителен от разпространените вече версии.

Според Калфин ще бъде изключително трудно да се преодолеят последствията от изтичането на сведения от Комисията за международния образ на България и за доверието на инвеститорите. Той подчерта, че българската администрация не носи отговорност за тези "течове" (на информация) и вредата, която те нанасят на страната, макар и да призна, че понякога самата София е била невнимателна с важни европейски данни.

„Това е неприемливо. Ние отново ще го обсъдим с Комисията, но тези изтичания на информация са напълно извън рамките на Механизма за наблюдение и сътрудничество", заяви Калфин пред журналисти в Брюксел, цитиран от EurActiv.

В публикацията пише още, че вицепремиерът е настоял, че от февруарския мониторингов доклад страната е постигнала значителен напредък в преодоляване на недостатъците в съдебната система и борбата с организираната престъпност. Той призна, че понякога резултатите се нуждаят от повече време за да станат видими и че твърде често са обект на интерпретации.

С подзаглавие "Политически атаки?", EurActiv отбелязва, че българският вицепремиер предполага, че дясноцентристката опозиция в България играе ролята на инструмент в предизвикването и окуражаването на изтичане на информация, с помощта на ЕНП. Сегашната управляваща коалиция включва Социалистическата партия, начело с премиера Станишев и двете по-малки либерални формации - НДСВ и ДПС

"Първо /лидерът на ЕНП-ЕД в ЕП Джоузеф Дол/ цитира информация от доклада, после помолихме ЕК за копие от него и те ни отговориха, че той все още не е написан...Следващата седмица Маркус Фербер, председател на делегацията на CSU в групата на ЕНП-ЕД (Германия), ще посети България. Той от дълго време твърди, че мястото на страната ни не е в ЕС. Той е поканен от кметовете на ГЕРБ и е очевидно, че те координират действията си много добре", поясни Калфин.

Поправки в последната минута?

Български дипломати заявиха пред EurActiv, че се надяват окончателната версия на доклада да бъде по-добра от изтеклите. Те се надяват на подкрепата на около 7-9 комисари, които на последната си среща днес да представят необходимите корекции, точно преди докладът да види бял свят.


Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia