Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
04-07-2011

Гърция е изправена пред значителна загуба на суверенитет

Финансовите министри от еврозоната през почивните дни отложиха възможния банкрут на Гърция като одобриха отпускането на следващия транш от помощта за страната. Атина обаче ще трябва да плати за това със значителна загуба на суверенитет, заяви председателят на Еврозоната, цитиран от Euobserver.

В замяна на петия транш от 12 млрд. евро от заема от ЕС и МВФ, Гърция ще трябва да проведе масова приватизация, подобна на разпродаването на източногерманските фирми през 90те.

„Суверенитетът на Гърция ще бъде значително ограничен", заяви Жан-Клод Юнкер за германското списание „Фокус". „За предстоящата вълна на приватизацията, те ще се нуждаят от модел за решение по подобие на германската Тройхандел", заяви той, визирайки агенцията, разпродала 14 000 източногермански фирми при огромни финансови и социални загуби.

Гърция прие да осигури 50 млрд. евро до 2015г. чрез масивна разпродажба на държавно имущество. Това и мерките за икономии предизвикаха десетки хиляди гърци на протест.

За да си осигури изпълнение на задълженията от страна на Атина, планът ще бъде „допълнен от широкомащабна техническа помощ" от ЕК и страните-членки, решиха министрите в събота.

Признавайки трудностите за Гърция, премиерът на Люксембург заяви, че гърците не трябва да „се чувстват обидени" от помощта, тъй като страната сама си е навлякла проблемите.

„Кризата като цяло бе вътрешно творение. Между 1999 и 2010г. заплатите се увеличиха със 106.6%, макар че икономиката нямаше подобен ръст. Политиката за заплатите напълно излезе от контрол, докато производителността не бе взета предвид", заяви Юнкер.

През почивните дни европейските финансови министри одобриха изплащането на 8.7 млрд. евро за Гърция. Останалите три милиарда трябва да бъдат отпуснати от МВФ до края на тази седмица.

Министрите обаче не успяха да се споразумеят с условията за новия спасителен план, тъй като все още няма споразумение за включването на частния сектор. Очаква се съгласие по този въпрос да бъде постигнато през септември.



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia