Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
27-01-2006

ЕВРОПА Е РАЗТРЕВОЖЕНА, НО ИЗЧАКВА

Европейските лидери, чиито държави са най-големите донори на Палестинската автономна власт, изразиха неподправена враждебност към триумфа на Хамас в палестинските избори.

Испанският евродепутат Игнаси Гуарданс заяви, че е очевидно - Европейският съюз никога няма да подкрепи финансово режим, който поддържа въоръжена съпротива срещу Израел. Но ние не можем насила да налагаме демокрация, нито да отричаме резултатите от едни свободни и демократични избори, уточни той.

Европейският съюз, както и САЩ, считат Хамас за терористична организация и настояват, че не могат да работят с институция, която подкрепя насилствени действия срещу Израел.

Резултатът е много, много лош, заяви италианският министър- председател Силвио Берлускони. Според него усилията за постигане на мир са замразени, без никой да знае докога.

Освен ако Хамас не промени позицията си спрямо Израел, европейските лидери не виждат перспектива за възобновяване на мирния процес, известен като пътна карта, който те заедно със САЩ финансираха. ЕС обаче не заплаши с наказателни мерки, които биха го лишили от влияние сред палестинците. Това би подкопало и авторитета на умерения президент на Палестинската автономна власт Махмуд Абас, чиято партия Фатах загуби изборите.

Официално позицията на Абас не е заплашена, тъй като той бе избран за президент преди една година. Кабинетът му обаче подаде оставка в очакване на обявяване на победата на Хамас.

Първите практически стъпки на европейската дипломация се очакват до няколко дни. В понеделник германският канцлер Ангела Меркел трябва да посети Палестина. Засега тя не смята да отменя посещението си. Същия ден министрите на външните работи на ЕС ще се съберат, за да направят оценка на ситуацията.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази отношението и на други европейски политици като каза, че страната му няма да бърза да търси контакт с Хамас. Хората, които станат част от новото правителство, трябва да се отрекат от насилието и да признаят правото на Израел да съществува. А подобно мислене все още е чуждо на Хамас, каза министърът по Баварското радио.

Британският министър-председател Тони Блеър и външният министър Джак Стро заявиха, че Великобритания няма да се занимава с тези, които подкрепят или практикуват тероризъм. Говорителят на Блеър каза, че разбира се Обединеното кралство признава изборните резултати.

С малко по-различен оттенък, подобно мнение изказа и френският премиер Доминик дьо Вилпен. Той изрази "безпокойство". Според него условията за преговори с което и да е палестинско правителство са първо прекратяване на насилието и второ признаване на държавата Израел и на международните споразумения, най-вече на споразуменията от Осло. В момента Хамас не изпълнява нито едно от тези условия.

Върховният представител на ЕС по външната политика, сигурността и отбраната Хавиер Солана заяви, че изборите могат да сблъскат Съюза с напълно нова ситуация. Според него ще бъде много трудно ЕС да продължи финансово да подкрепя Палестина. Миналата година финансовата помощ на ЕС се равнява на 330 милиона долара, без да се смятат помощите на отделните държави-членки. За периода 1994-2002 г. европейските страни са дарили 3 милиарда долара, което прави Европа един от най-щедрите източници на външна подкрепа.



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia