Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
27-09-2006

БЪЛГАРСКИТЕ И РУМЪНСКИТЕ РАБОТНИЦИ СА ТЕСТ ЗА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКАТА СОЛИДАРНОСТ

Много от новите страни-членки възнамеряват да отворят трудовите си пазари за български и румънски работници след присъединяването на двете страни към ЕС, но тъй като Унгария, Словакия и Словения все още не са взели решение, духът на източноевропейската солидарност показва белези на обтягане, съобщава EUobserver.

Естония за сега е единствената бивша съветска република, член на ЕС, която официално заяви, че ще отвори вратите си. Дипломатически източници са споделили за изданието, че Литва, Латвия, Полша и Чехия също се готвят да пуснат работници от новите страни веднага след присъединяването им.

Очаква се официалните одобрения да бъдат публикувани към края на годината, след като вчера Европейската Комисия даде зелена светлина за присъединяването на България и Румъния към ЕС на 1 януари 2007г.

"Не сме предвидили никакви рестрикции", заяви латвийски дипломат. „Ние сме сред страните-членки, които вярват, че трябва да има равно отношение към всички в ЕС без никакъв вид дискриминация".

Полски източник съобщи, че Варшава чувства „морално задължение" да отвори пазара си, докато нивото на безработица в страната остава около 15%, но се чувства недостиг на специализирана работна ръка, тъй като много полски работници заминаха за Великобритания и Ирландия.

Румъния и България споделят обща история с източноевропейските страни в ЕС, които се разделиха със СССР пред 17 години, но продължават да страдат от наследството на икономическата стагнация след 1945г.

Средните заплати в двете страни, които общо имат население от 30 милиона, са между 160 и 195 евро месечно, докато някои хора в България получават едва 60 евро на месец.

Въпреки естествената близост някои от източните страни в ЕС като Унгария и Словакия обмислят въвеждането на предпазни мерки за трудовите си пазари, докато Словения запазва пълно мълчание.

„Отворените граници са стара традиция в Унгария", заяви за EUobserver говорителят на унгарското външно министерство. „В източната част на страната обаче и особено на границата с Румъния, съществува много високо ниво на безработица и трябва да сме много внимателни".

Словашки дипломат заяви: „Все още оценяваме възможните ефекти и на двата вида споразумение", през последните месеци обаче словашкият премиер Роберт Фисо неколкократно заяви, че Братислава може да наложи предпазни мерки.

Съгласно договорите за присъединяване на България и Румъния, сегашните страни-членки могат да наложат частични или пълни блокади на трудовите си пазари до 2014г. най-късно, като ограниченията ще могат да бъдат преразглеждани през 2010г. и през 2012г.

Европейската Комисия подкрепя политиката на отворени врати според принципа „свободно движение на труда", тъй като проучванията показват, че свободата на движение след разширяването през 2004г. е довело до увеличаването на икономическия растеж на съюза.

Брюксел обаче не планира да оказва натиск върху страните-членки. „Това е нещо, което страните трябва да решат. Комисията няма да се намесва", заяви говорител на ЕК.

В същото време от старите 15 страни в ЕС, през последните седмици Ирландия и Великобритания дадоха сигнали, че ще наложат ограничения пред българските и румънските работници, след като признаха, че почти половин милион души са влезли в страните им след последното разширяване.

 



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia