Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
07-11-2006

„ШПИГЕЛ”: ЛОШИ РЕЗУЛТАТИ ЗА НОВИТЕ СТРАНИ-ЧЛЕНКИ НА ЕС В КЛАСАЦИЯТА ЗА КОРУПЦИОННИТЕ НИВА

Корупцията е разпространена в Румъния и България според класацията публикувана от "Трансперънси Интернешънъл" в понеделник, коментира в днешния си брой германския ежедневник "Шпигел".

Докладът е неблагоприятен за двете балкански държави в навечерието на тяхното приемане в ЕС през 2007.

На пръв поглед той изглежда като класиране на зимни олимпийски игри. Скандинавските страни Финландия, Швеция, Норвегия и Дания заемат първите 4 от осемте върхови места, докато страни като Чад, Конго, Судан и Хаити се нареждат на дъното. Но това не са игри, а класация за това колко е корумпирано вашето правителство. И ако вие живеете в относително бедна страна, новините не са никак добри.

Наистина, връзката между корупцията и бедността съществува. Това е основното заключение на Индекса на корупцията 2006 г. на "Трансперънси Интернешънъл".

Индексът, измерен по десет точкова скала като 10 е най-ниската степен на корупция, а 0 - най-висока степен, разкрива, че корупцията се възприема като необуздано явление в почти половината от 163 изследвани страни. Лоши новини, още по-лош момент.

Изследванията са черна точка за страните, които позволяват разцвета или по-точно мирното съществуване на корупцията. Черната точка е особено неблагоприятна и ненавременна за някои.

Вземете например Румъния и България, двете балкански държави са под щателното наблюдение на ЕС за контрола върху корупцията. Брюксел се тревожи, че милионите субсидии, предвидени да се влеят в тези страни, по-скоро ще напълнят джобовете на властите отколкото ще отидат за модернизирането на държавата.

Румъния, която е поставена на 84 място в класацията, е разкъсвана от корупция от години. Подкупите се считат за нещо нормално в основни социални сфери като здравеопазването, а правосъдната система е слаба - чуждестранните инвеститори се оплакват, че договорите и съдебните решения се бавят. България, между другото, заема 57 място, коментира още "Шпигел".



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia