Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
11-06-2007

РЕШЕНИЯ ОТ СРЕЩАТА НА Г-8

Срещата на Г-8 в края на миналата седмица привлече вниманието на световните медии и общественост, които очакваха решения за проблемите на Африка и борбата с климатичните промени.

Агенция Ройтерс проследява най-важните решения на срещата:

Промени в климата

Лидерите на Г-8 се споразумяха да работят за „значително" намаляване на емисиите вредни газове и обещаха да договорят нов световен договор, който да продължи и разшири Протокола от Киото, изтичащ през 2012г.

Домакинът на срещата - германския канцлер Ангела Меркел - обаче не успя да убеди останалите лидери да поемат твърди и ясни обещания за намаляването на вредните газове. Страните от Г-8 само обещаха да помислят „сериозно" за намаляването на вредните газове наполовина до 2050г.

Президентът Джордж Буш се съгласи да включи програмата си за климата в рамките на ООН, но той вероятно ще е приключил мандата си до постигането на някакво ново споразумение, като участието на САЩ ще зависи от присъединяването на Китай и Индия към споразумението, коментира Ройтерс.

Африка

Г-8 обеща помощ от 44 млрд. евро за борба със СПИН, малария и туберкулоза - болестите, опустошаващи африканските страни. Декларацията обаче не указва конкретни срокове за помощите, както не са обозначени и приносите на всяка отделна страна.

Лидерите подновиха обещанията, направени на срещата в Гленагълс през 2005г.

Връзките Русия - САЩ

Американският президент Буш и руския му колега Владимир Путин се срещнаха за пръв път след началото на спора върху американските планове за разполагане на противоракетен щит в Европа.

Путин изненада Вашингтон с предложението си за използването на руски радар в Азербайджан, вместо да бъдат разположени елементи от американската система в Полша и Чехия.

Косово

Лидерите на Г-8 не успяха да постигнат пробив и в кризата около независимостта на Косово, като Русия отказа да приеме опита на Франция за избягване на вето чрез отлагане на гласуването в ООН. Канцлерът Меркел заяви, че няма смисъл в отлагането на вота, ако не се очертава приемлив компромис в скоро време.

Иран

Г-8 повтори дълбоките притеснения от продължаването на иранската ядрена програма. Страните призоваха Иран да изпълни международните си задължения и обещаха „допълнителни подходящи мерки" (кодово име за санкции), ако продължава да пренебрегва призивите на Съвета за сигурност на ООН.

Освен това на срещата бе отправен призив за завършване на кръга преговори от Доха за световната търговия и призоваха всички страни да покажат гъвкавост за постигането на споразумение.

 



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia