Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
02-07-2007

ВИЕ ИЗБИРАТЕ!

Сега можете да избирате кой да внесе светлина в живота ви и кой да ви даде топлина у дома.

Това са девизите на европейската информационна кампания във връзка с отварянето на европейските енергийни пазари и с правата на потребителите на енергия.

От вчера 1 юли влиза в сила директивата на ЕК за либерализация на енергийния сектор от 2003 г. Според нея всички членове отварят пазара си за производители на енергийни източници и електроразпределителни дружества в рамките на ЕС.

14 държави-членки на Съюза, включиелно и България, официално отварят своите пазари на електроенергия и газ.Европейската комисия започва информационна кампания достъпна на всички езици.

На сайта на информационната кампания текстът за България гласи следното:

Имате свободата да ИЗБИРАТЕ в БЪЛГАРИЯ!

Имате избор. Съгласно законодателството на Европейския съюз от 1 юли 2007 г. всички битови потребители в България имат свободата да търсят най-изгодните за тях доставчици на електроенергия и газ. Ще имате възможността да избирате вашите доставчици на електроенергия и газ.

Вашите най-важни ПРАВА на потребител на енергия в БЪЛГАРИЯ:

Можете да ИЗБИРАТЕ предпочитаните от вас доставчици на електроенергия и газ и имате правото да бъдете СНАБДЯВАНИ с електроенергия и газ без дискриминация.

Можете да управлявате вашето домакинство по-ефективно. Вашите доставчици на енергия трябва да ви предоставят  ЯСНА и ИЗЧЕРПАТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ  за тарифите и условията. Те своевременно трябва да ви уведомяват за всяка планирана промяна в тарифите и условията, а вие имате правото да прекратите договора си с тях, когато бъдете информирани за това.

Ако не сте доволни от сегашния ви доставчик на електроенергия или газ или ако предпочитате да ползвате услугите на друг по каквато и да е причина, най-лесно е да го СМЕНИТЕ. Няма да бъдете длъжни да плащате за тази промяна.

Можете да се отпуснете и да се радвате, че сте си у дома, без да е необходимо да се тревожите за проблеми с електро- или газоснабдяването. Вашите доставчици са длъжни да осигуряват  БЕЗОПАСНИ  и  НАДЕЖДНИ ДОСТАВКИ  на електроенергия и газ. Би трябвало да получавате електроенергия и газ, които отговарят на ЗАДАДЕНОТО НИВО НА КАЧЕСТВО.

На 5 юли комисаря по енергетика на ЕС  Андрис Пийбалгс и комисаря по защита на потребителите  Меглена Кунева заедно ще представят ново Съобщение на Комисията относно правата на потребителите на енергия, което ще включва текста на проектохартата. Комисията иска да информира широката общественост за инициативите на ЕС за защита на правата на потребителите. Тя също така желае да събуди интерес сред заинтересуваните страни от енергийния сектор, да ги въвлече в една дискусия относно съдържанието на Хартата и след това да направи необходимото тя да бъде приета и прилагана.

Екипът на Портал Европа ще Ви информира за всички събития по темата.



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia