Europe.bg
  Hauptseite - Europäisches Parlament - Nachrichten
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Europäisches Parlament / Nachrichten

  • A+
  • A-
02-07-2013

България: Групата на ЕНП осъжда двойните стандарти на социалистите

Европейските социалисти си затварят очите за явни нарушения на правата на човека.

Монтескьо и неговата теория за разделението на властите бяха изхвърлени през прозореца.

„Според европейските социалисти нарушенията на човешките права са проблем, но не и когато ги нарушават социалистически правителства“, каза зам.председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер, визирайки българското правителство, оглавявано от социалистите.

„Озадачена съм от отказа на Групата на социалистите и демократите тази седмица да дебатират в Европейския парламент политическата ситуация в България . Г-н Свобода, каква е Вашата оценка за България? И да сте казали нещо, не сме Ви чули“, каза координаторът на ЕНП в Kомисията на ЕП по граждански свободи Вероник Матьо.

„Ако господин Свобода не може да отговори, то вероятно българският лидер на Партията на европейските социалисти г-н Сергей Станишев може“, каза евродепутатът Манфред Вебер.     

Независимо от всички опити на Групата на социалистите и демократите да блокира парламентарния дебат по време на тази пленарна сесия, Групата на ЕНП форсира този дебат в програмата на сесията, спечелвайки вота в залата. Дебатът ще се проведе днес.

За осемнадесети пореден ден българските граждани провеждат масови протестни шествия в София и много други големи градове с искания за оставка на правителството, заради връзките му с олигархията, край на задкулисните политически сделки, водещи до спорни персонални назначения, и поправки в Изборния кодекс, гарантиращи по-добро представителство на гражданите в управлението. Това се случва след силно манипулативната кампания, проведена от българските социалисти преди предсрочните избори за народни представители.

Предвожданото от българските социалисти коалиционно правителство, в което министри има и т. нар. „турска партия“ (ДПС, АЛДЕ), не разполага с необходимия брой депутати, за да формира мнозинство в Парламента, и разчита на услужливото парламентарно поведение на ултранационалистическата, ксенофобска и антиевропейска партия „Атака“.  Миналия петък лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров предрече гражданска война в България и призова българския министър на вътрешните работи да арестува всички протестиращи по улиците, наричайки ги „агресивни хулигани“.

На 26 юни председателят на Народното събрание г-н Михаил Миков нападна българските медии заради „неуместно отразяване“ на протестите. В това изявление намират своя отзвук и изказвания на лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

С подкрепата на социалистите г-н Сидеров бе избран за председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Господин Сидеров редовно критикува медиите и ги заплашва с физическа саморазправа. На 27 юни, придружаван от група добре сложени мъже, той нахлу в сградата на БНТ, отправяйки обвинения, че телевизията излъчва невярна информация.

„През последната около година бяхме свидетели на постоянните опити на Групата на социалистите и демократите да превърнат Европейския парламент в орган на съдебната и изпълнителната власт с преднамерената цел да бъдат опозорени правителства, оглавявани от партии-членове на ЕНП. Но когато става дума за правителства, предвождани от социалисти, те блокират всякакви опити за провеждането на парламентарен дебат, което в крайна сметка е основната функция на всеки законодателен орган. Лицемерието им не спира да ни учудва. Да наречем „двойни стандарти“ това, което те правят, е просто меко казано“, заявиха Манфред Вебер и Вероник Матьо.



 
Заедно
Aktuelles
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Nachrichten
 
 
 
    mehr 
Nachrichten vom EP
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Portal EUROPA presentiert
 
 
 
    mehr 
Europäisches Parlament
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia