Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
13-09-2007

ОПОЗИЦИЯТА ЗАСИЛВА АТАКИТЕ СРЕЩУ САРКОЗИ, НО РЕЙТИНГА МУ ОСТАВА ВИСОК

Във Франция рейтингът на Никола Саркози продължава да е много висок. 66% от французите имат доверие в него, но все пак това е с пет пункта по-малко в сравнение с предишния сондаж, съобщава RFI.

Реформата на специалните режими за пенсиониране - т.нар. социален ДДС, предизвика известни търкания между премиера и президента, както и вълнение в министерството на правосъдието - все теми, които объркаха французите и дадоха тласък на атаките на социалистите, като например тази на Пиер Московиси. Бившият министър по европейските въпроси реагира на информациите от германската преса, която твърди, че кризата между френския президент и германският канцлер се задълбочава. Пиер Московиси обвинява френския президент, че води все по-явна проатлантическа политика и все по-близка до тази на американските неоконсерватори.

"Мисля, че той притежава една много силна развита форма на френски нарцисизъм, който може би е личен нарцисизъм. Самата Европа е континент на егоисти. По отношение на Германия, която е най-населената и най-богатата страна в Европа, която има превъзходни търговски връзки и дори бюджетни излишъци, не можем да си позволим да бъдем презрителни. Макар и от време на време, трябва да разсъждаваме по-скоро за условията за постигането на техните успехи, отколкото да ги поучаваме. Под прикритието на колективната игра, под прикритието на целувката за канцлера, Никола Саркози прави това, което прави и във Франция. Той действа сякаш е единствен по редица въпроси.

Европейският минидоговор бе сключен по време на председателството на Германия, но Никола Саркози си го приписа на себе си, сякаш той е единствен. Освобождаването на българските медицински сестри бе наполовина дело на ЕС, но всички мислят, че Франция сама го е постигнала. Намирам, че той притежава една форма на френска арогантност. По отношение на Никола Саркози е достатъчно да се обърне внимание начина, по който го отразяват кореспондентите на чуждестранната преса. Този човек непрекъснато тича, но накъде тича той?"

Група френски социолози дори предложиха 30 ноември да бъде обявен за ден „Без Саркози" и призоваха всички медии да не излъчват и пишат през този ден материали за президента. Доводът на социолозите е, че Саркози напълно обема вниманието на медиите и това не дава възможност да се чуят критичните гласове.

Изказването на Московиси бе предизвикано от статия в немския вестник „Райнише пост", който се позовава на близки до Елисейския дворец, анонимни източници. Които твърдят, че отношенията между Париж и Берлин са изострени, посочва RFI.

Именно според тези източници френският президент Никола Саркози е бесен на германския министър на финансите Пеер Щайнбрюк, отбелязал, че е по-добре Саркози да удържи щедрите си предизборни обещания, отколкото да се вторачва в публичния дефицит. Най-лошото, според немския всекидневник, е че Ангела Меркел не се е застъпила за френския президент. Дори напротив - предоставила е подкрепата си на своя-собствен министър.

Берлин от своя страна не одобрява политиката на Елисейския дворец, водена през последните месеци - особено що се отнася до освобождаването на българските медици в Либия и ядреното досие. Германците са бесни на съветите на "френския им приятел", който призова Берлин да се откаже от излизането от ядрената програма, решено още по времето на Шрьодер. Бизнес средите в Германия се противопоставят на решението за затваряне на ядрените централи в Германия.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia