Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
14-09-2007

ЕС СЕ БОРИ СРЕЩУ АМЕРИКАНСКИ ОПИТИ ЗА НАКАЗВАНЕ НА ФИРМИ, ИНВЕСТИРАЩИ В ИРАН

Европейският съюз се опитва да попречи на опитите на САЩ да накажат чужди фирми, които работят в Иран, съобщи Ройтерс.

„Брюксел ще се бори срещу всеки опит за едностранно прилагане на американския закон за да накаже европейски фирми, които инвестират или търгуват в Иран, ако е необходимо дори в Световната търговска организация", заявиха за агенцията европейски дипломати.

Особена тревога в ЕС предизвиква закон, приет от американския Конгрес, който ще отмени президентската „амнистия" към европейски компании, които не подлежат на американските санкции върху фирми, инвестиращи над 20 млн. долара в иранската петролна и газова промишленост.

„Ако европейските компании са подложени на натиск да се изтеглят от Иран без резолюция на ООН, руски и китайски фирми просто ще заемат тяхното място", коментират в Брюксел.

Президентската отстъпка към европейските фирми бе приета през 1998г., с което приключиха трансатлантическите спорове върху усилията за прилагане на американското законодателство извън границите на страната.

Европейски представители посочват, че новите инвестиции от ЕС в Иран вече рязко намаляват заради политическия риск и липсата на финансиране за големи проекти. Освен това износа към Иран също намалява, тъй като правителствата и банките орязват търговските кредити.

През 2005г. целият ЕС е изнесъл стоки на стойност 12.99 млрд. евро за Техеран, през 2006г. експорта е за 11.27 млрд. евро, а през първата половина на тази година възлиза на 4.66 млрд. евро, посочва Евростат.

Най-големите износители са Германия, Италия и Франция. При всички тях обаче износа намалява.

Вестник „Льо Монд", цитиран от Ройтерс, посочва че френското правителство е съобщило на компаниите, работещи в Иран, че трябва да отложат новите инвестиции в страната. Сред блокираните проекти е и за втечнен природен газ с участието на френския енергиен гигант „Тотал".

В Брюксел освен това се притесняват, че в предизборните кампании за президент и конгрес в САЩ през 2008г. ще бъде предложено засилване на мерките срещу Иран за спечелване на политически дивиденти, дори с риск за изостряне на отношенията със съюзници като ЕС и Япония.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia