Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
15-11-2007

БИЛЯНА РАЕВА БЕ ИЗБРАНА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МЕЖДУПАРЛАМЕНТАРНИЯ КОМИТЕТ ЗА ЕВРОПЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО

Биляна Раева, член на Европейския парламент от Групата на Либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), бе избрана днес за председател на Междупарламентарния комитет за Европейското икономическо пространство, съобщава пресслужбата на АЛДЕ. Целта на Комитета е да допринася чрез диалог и дебат, за по-доброто разбиране между Европейския съюз и държавите от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ). Комитетът е част от институционалната структура на Европейското икономическо пространство, събира се два пъти в годината и председателството е на ротационен принцип. За заместник-председател на Комитета бе избран Свен Хансен от Норвегия. Страната е най-големият донор във финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Като новоизбран председател на Комитета, Биляна Раева предложи на следващата среща, която ще се проведе през април 2008 г. в Исландия, да се направи преглед на финансовия механизъм, постигнатото досега от Комитета и очакванията до 2009 г., за да се преодолеят някои закъснения във финансовите процедури, които тази година бяха наложени от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз.

Комитетът проведе 29-то си заседание вчера и днес (14 и 15 ноември 2007 г.) в Страсбург, по време на което изслуша комисаря по риболова и морските въпроси Джо Борг. На заседанието, представителите на Комитета обсъдиха и приеха резолюции по докладите за "Енергия и промяна на климата: последствия за ЕИП" и „Отвореният метод за координация и ЕИП". Резолюциите подкрепят целите на Европа за намаляване вредните емисии на газовете, които причиняват климатичните промени и използването на възобновяемите източници на енергия, както и прилагането на отворения метод на координация между Европейския парламент, националните парламенти на държавите от Европейското икономическо пространство и Европейския съд.

Във връзка с определянето на квотите за емисиите на въглероден диоксид от Европейската комисия, Биляна Раева подкрепи писмо до Комисията, в което европейски депутати от Чехия, Естония, Латвия, Унгария, Литва, Полша, Словакия и Малта заявяват позициите си за преразглеждане на квотите, установени от Европейската комисия за периода 2008-2012 г. В писмото, отправено до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и комисаря по околната среда Ставрос Димас, те припомнят започнатия съдебен процес пред Съда на Европейските общности в Люксембург по повод намалените емисии на въглероден диоксид. Участието на Биляна Раева в инициативата е в подкрепа на официалната българска позиция, заявена вчера от министъра на околната среда и водите на България Джевдет Чакъров, според която България също се включва към страните, които искат да бъде преразгледана квотата й за емисиите въглероден диоксид. "България е сериозно засегната от решението на Европейската комисия и заради това подкрепям писмото за преразглеждане на отпуснатите квоти", каза Биляна Раева по повод на включването си в инициативата.

 



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia