Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
26-11-2007

БАРОЗУ СЕ ОБЯВИ ЗА ОБВЪРЗВАЩИ ЦЕЛИ ПРИ ЗАЩИТАТА НА КЛИМАТА

Председателят на Европейската комисия призова за по-интензивни мерки за защита на климата в световен мащаб по примера на Европа, съобщава „Дойче веле".

"Времето за борба против затоплянето на земята изтича" - казва Барозу пред вестник "Билд". Той отправя апел към международната общност да последва примера на Европа и да намали до 2020-та година емисиите въглероден двуокис поне с 20 процента. Международната общност би трябвало да се споразумее за определянето на обвързващи цели в областта на опазването на климата до 2009-та година. Директорът на програмата за околна среда на ООН Ахим Щайнер се обърна към индустриалните държави - да дадат пример в сферата на защитата на климата.

Председателят на Европейската комисия Барозу предрече сериозни и тежки преговори по време на конференцията по климата в Бали между 3 и 14 декември. Става дума за това - да се поставят жалоните за споразумението, което ще влезе в сила след изтичането на протокола от Киото. Той бе сключен през 1997-ма година и в него за първи път индустриалните държави възприемат обвързващи цели за намаляване на емисиите парникови газове, които са и основната причина за глобалното затопляне.

Барозу обяви, че Европейската комисия ще задължи автомобилната индустрия да спазва по-строги изисквания при изхвърлянето на въглероден двуокис. За тази цел предстои представянето на концепция още преди Коледа. Тя предвижда средното количество изхвърлян въглероден двуокис при новите автомобили от 2012-та година нататък да не надхвърля 120 грама на километър. Ще бъдат предвидени и санкции. Същевременно председателят на Комисията се обяви за противник на "фундаментализма" и свръхрегламентацията при въпросите за опазване на климата, изтъквайки, че и в бъдеще на никого не би трябвало да му се налага да се въздържа от пътувания.

Директорът на програмата за околна среда на ООН призова индустриалните държави да се ангажират по-активно в защитата на климата. Само ако те допринесат за намаляването на вредните емисии с големи и конкретни стъпки, ще се окаже възможно спечелването за каузата и на развиващите се страни или на икономически издигащи се нации като Китай или Бразилия - каза Щайнер. Той отправи похвали към германската политика за опазване на климата като политика за пример.

Същевременно Щайнер изрази убеждението си, че предприятията в Европа и в Съединените щати трябва да бъдат привлечени към осъществяването на по-строги мерки по опазването на климата. "Икономиката като такава ще преживее сериозен импулс през следващите години на базата на промените в климата" - прогнозира Щайнер, според когото при разширяването на експлоатацията на възобновяемите енергийни източници в Европа биха могли да бъдат открити много нови работни места.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia