Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
12-12-2007

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ СА ПО-СТРИКТНО РЕГУЛИРАНИ ОТКЪМ ЕТИКА, ОТКОЛКОТО НАЦИОНАЛНИТЕ В СТРАНИТЕ-ЧЛЕНКИ

Независимо сравнително проучване на Европейския институт по публична администрация (EIPA) сочи, че Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка имат най-добрите етични правила от всички институции на ниво ЕС.

Това се казва в прессъобщение на ЕК за професионалните стандарти на служителите в държавната администрация в страните-членки, както и на етичните правила, на които следва да се подчиняват служителите в европейските институции.

Проучването заключава, че институциите на ниво ЕС са по-стриктно регулирани, отколкото повечето служби на държавната администрация в отделните страни-членки. В рамките на сондажа са изследвани въпроси като механизма за оповестяване на декларациите за финансови интереси на публичните личности, за лоялността, за приемане на подаръци и т.н.  

ЕК има – според анализа – относително добре развита система за оповестяване на случаите на конфликт на интереси.

В съобщението, което не предоставя самия текст на изследването, се казва, че то давало възможност за обмен на добри етични практики между публичните администрации на страните-членки. Припомня се, че в рамките на Европейската инициатива за прозрачност през юли 2006 г. ЕК е обявила обществена поръчка за такова изследване, което да обхване институциите на ЕС, националните правителства и парламенти, конституционните и върховни съдилища, сметните палати и националните банки „на 25-е страни членки плюс Румъния, България, Канада и САЩ”.

В изследването са включени следните институции на европейско ниво – ЕК, ЕП, Европейската сметна палата, Съда, ЕЦБ, ЕИБ.

Методът на провеждането му е бил разпращане на въпросник, в който се пита дали и как институциите-респонденти решават 15 различни типове конфликти на интереси. Общо 19 са били въпросите във въпросника, отправени към 5 институции във всяка страна-членка и шестте споменати институции на европейско ниво. Общият брой на институциите, до които въпросникът е бил изпратен, за 141. от тях 62% или 88 броя са дали отговори на всичките въпроси. 

Портал ЕВРОПА припомня своята поредица от 7 публикации за прозрачността и лобизма в рубриката "Тема на месеца", озаглавена: "МЪТНА ПРОЗРАЧНОСТ. ЛОБИЗМЪТ В ЕС, САЩ И БЪЛГАРИЯ". Линковете към нашите разработки можете да намерите тук.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia