Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
21-12-2007

ЕВРОПЕЙСКИТЕ МИНИСТРИ НА ЕКОЛОГИЯТА ОГРАНИЧИХА ПЛАНА ЗА ТЪРГОВИЯ С ЕМИСИИ В АВИАЦИЯТА

Министрите на околната среда от ЕС се споразумяха в четвъртък за ограниченията, които трябва да бъдат наложени на емисиите СО2 за самолети от 2012г., съобщава EUobserver.

Според предложението, всички самолети, които влизат в и напускат ЕС, както и вътрешните полети в съюза, ще бъдат включени в схемата за търговия с емисии. Авиокомпаниите ще могат да изпълняват квотите си за намаляване на замърсяването чрез ограничаване на собствените си емисии или чрез купуването на кредити от други индустрии.

Няколко министри на околната среда приветстваха предложението, като посочиха символичния му ефект, само дни след конференцията в Бали. Природозащитници и евродепутати обаче остро критикуваха споразумението като твърде слабо, тъй като авиацията е най-бързо растящия замърсител в транспортния сектор.

Депутати от Европейския парламент освен това бяха разгневени, че министрите са разводнили тяхното предложение и се зарекоха да ги принудят да го засилят при следващото разглеждане в ЕП в началото на следващата година.

Евродепутатите бяха предложили схемата да започне да действа от 2011г. и предложиха влиянието на авиацията върху климата да бъде отразено в схемата за търговия с емисии. Според тях рестрикциите трябва да са достатъчно строги за да принудят авиокомпаниите да намалят емисиите си вместо просто да купуват кредити от други сектори.

„Европейският парламент е съ-законодател и няма да приеме това слабо решение без промени", заяви германският дясно-центристки депутат Петер Лизе, отговарящ по въпроса в ЕП.

Макар и твърде слабо за някои, решението все пак има вероятност да предизвика отговор от САЩ, които заплашиха ЕС с правни действия, ако планът влезе в сила.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia