Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
25-01-2008

ВЪНШНИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС ЩЕ ОБСЪЖДАТ ОТНОШЕНИЯТА СЪС СЪРБИЯ

На предстоящата среща на външните министри от Европейския съюз на 28 и 29 януари в Словения ще се обсъжда евентуалното подписване на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Европейския съюз и Сърбия, съобщи БНР, цитирайки източник от ЕК. От българска страна във форума ще участва министър Ивайло Калфин.

Дипломатите ще обсъждат отношенията със Сърбия, включително вече влезлите в сила визови облекчения и започващите разговори с Белград за пълно либерализиране на визовия режим за посещаващи Европейския съюз сръбски граждани. Такъв режим се подкрепя силно от комисаря по разширяването Оли Рен, изтъкнаха източниците. Те обаче не се наеха да прогнозират дали по време на Съвета може да бъде подписано Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

Комисар Оли Рен се ангажира твърдо с подписването на споразумението, но това може да стане само, ако Сърбия изпълни поставените й някои условия. Едно от тях е пълно сътрудничество с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия в Хага.

Предвидена е среща между "тройката" на Европейския съюз, включваща сегашния, предишен и следващ ротационни председатели на Европейския съюз, и Сърбия. Представителят от сръбска страна се очаква да бъде вицепремиерът, отговарящ за интеграцията, Божидар Джеличред.

В дневния ред засега не е включено обсъждане на проблемите, свързани с Косово. Вероятно ще бъде разгледан и проблемът, свързан с обявената от Хърватия защитена екологична и риболовна зона в Адриатическо море. Европейската комисия отправи няколко призива към Хърватия да преразгледа решението си, което я изправя срещу две страни от Европейския съюз - председателстващата съюза в момента Словения и Италия. Засега обаче резултат няма.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia