Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
13-06-2008

Димитър Ивановски получи повече правомощия

Приетите от правителството в четвъртък промени в Постановление №131 от 2005 г., определящо ролята и функциите на националния ръководител и взаимодействието му с програмния/секторния ръководител при управлението на помощта, предоставена на България по предприсъединителните инструменти ФАР и ИСПА, предвиждат националният ръководител, отговорен за финансовото управление на средствата от ЕС, да назначава програмните и секторните ръководители, съобщи правителствената информационна служба. Изменението е в съответствие с меморандумите за разбирателство за създаване на Национален фонд и за използването на Националния фонд за целите на ИСПА. С промяната се изпълнява и една от препоръките на ГД „Разширяване" на Европейската комисия в писмото на Майкъл Лий от 8 май.

Националният ръководител е отговорен за финансовото управление на средствата по програмите и предприсъединителните фондове на Европейския съюз - ФАР, ИСПА и САПАРД. В условията на разширена децентрализация той поема цялата финансова отговорност при управлението на финансовия ресурс от Общността пред Европейската комисия и отговаря за стриктното спазване на условията на чл. 164 от Регламент 1605/2002, който определя отговорностите, свързани с общото ефективно функциониране на системите за контрол. В момента национален ръководител е заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски.

С промените в подзаконовия нормативен акт се засилва ролята на националния ръководител. Той ще назначава програмните и секторните ръководители, на които ще се възлага законосъобразното административно, финансово и техническо управление на проектите, изпълнявани от съответната изпълнителна агенция. Програмните и секторните ръководители ще са отговорни пред националния ръководител за процедурите по провеждане на търгове и договориране, както и за наблюдение при изпълнението на проектите.

„Досегашният текст на постановлението предвиждаше съответните министри да правят предложение за определяне на програмните ръководители и те тогава съответно са назначавани от националния ръководител. Сега спазваме европейския принцип, че националният ръководител и програмните ръководители по проектите са независими от политическо влияние, въздействие и назначение. Промяната предвижда именно точно този момент, че националният ръководител придобива правото без предложение на министрите съответно, за да се гарантира политическа и партийна независимост. Това е и част от ангажиментите, които имаме към Европейската комисия, изписано като ангажимент, както знаете в писмото на г-н Майкъл Лий", подчерта заместник министър-председателят Меглена Плугчиева.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia