Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
21-08-2008

Директорът на ОЛАФ пристига на посещение в България

Генералният директор на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) - Франц-Херман Брюнер ще пристигне на двудневна работна визита у нас по покана на вицепремиера по европейските фондове Меглена Плугчиева. Премиерът Сергей Станишев и Франц-Херман Брюнер ще обсъдят сътрудничеството между българските власти и ОЛАФ в борбата срещу нередностите при усвояването на европейските фондове, съобщи пресслужбата на правителството.

Предстои Станишев да разговаря на работен обяд с Брюнер. В програмата за деня са предвидени срещи на Франц-Херман Брюнер с вицепремиера Меглена Плугчиева, с правосъдния министър Миглена Тачева и с министъра на вътрешните работи Михаил Миков. В петък генералният директор на ОЛАФ ще бъде приет от главния прокурор Борис Велчев, председателя на ДАНС Петко Сертов, финансовия министър Пламен Орешарски, както и от главния секретар при президента - Красимир Стоянов.

Визитата на Брюнер е месец след като Европейската комисия обяви, че България се проваля в съдебната реформа и борбата с копрупцията и организираната престъпност. В края на миналата седмица вицепремиерът Плугчиева уточни, че по време на посещението представителят на европейската служба ще провери и възможностите за обучение на българската администрация, която работи с еврофондовете. На 25 август ОЛАФ ще започне нова проверка на институциите, припомня "Дневник".

Преди посещението си в София, генералният директор на ОЛАФ, Франц-Херман Брюнер заяви в официално прессъобщение: „С българските власти ще обсъдим мерките, които следва да бъдат взети с цел увеличаването на ефективността на борбата с измамите и корупцията, накърняващи финансовите интереси на ЕС в България".

Той обясни: „Посланието ни към българските власти е ясно: направени бяха някои промени. Това, което очакваме сега, са резултати." Брюнер добави: „Необходимо е да видим ясни и конкретни резултати в областта на борбата с измамите и корупцията в България - както в областта на съдебните процедури, така и по отношение на възстановяването на средства."
Той заключи: „Ще подчертаем особено необходимостта от тясно и основаващо се на взаимно доверие сътрудничество между българските власти и ОЛАФ".
Посещението се провежда в рамките на стандартната оперативна дейност на ОЛАФ в областта на борбата срещу измамите и корупцията, които накърняват финансовите интереси на ЕС. Тези дейности включват мисии на ОЛАФ в държавите-членки в рамките на конкретни разследвания, както и срещи на представители на ОЛАФ с органите на държавите-членки.

Междувременно ОЛАФ направи официално изявление по твърденията на бившия заместник-министър на външните работи Феим /Петър, Бисер/ Чаушев, че смята да съди бившия представител на ОЛАФ у нас Готфрид Манфред. Искът на Чаушев е за нанесени материални и морални щети, съобщава БГНЕС.

Чаушев обясни, че е бил силно раздразнен от представителя на ОЛАФ, тъй като си позволил да спомене името му в доклада на Европейската служба за борба с измамите/ОЛАФ/ като политика, разпънал политически чадър над скандалния бизнесмен Людмил Стойков.

В отговор на тези съобщения Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) заявява, че "това лице Готфрид Манфред не е и никога не е билo служител на ОЛАФ и никога не е работилo за ОЛАФ".



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia