Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
22-10-2008

СТАНИШЕВ: ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 2 ГОДИНИ Е УСПЕХ

Премиерът Сергей Станишев изнесе пред народните представители доклад за участието на България в процеса на вземане на решения на ЕС по време на Словенското председателство (януари-юни 2008 г.) и Френското председателство (юли-декември 2008 г.). Той се спря на приоритетните за страната ни и за двете председателства области, съобщава правителствената информационна служба.

Министър-председателят посочи, че още през първата година от членството си България е постигнала отлична координация за стриктно изпълнение на задълженията си. Според справка на Европейската комисия ние сме на 5-то място сред държавите-членки по процент на въведени в националното законодателство директиви на ЕС и имаме най-добрия резултат при транспонирането и прилагането на разпоредбите в областта на вътрешния пазар. България е първата държава-членка на ЕС, която „някога е постигнала 0 % дефицит" в тази област. Това се дължи на една усилена постоянна работа и е положителен прецедент досега в Европейския съюз.

Премиерът Сергей Станишев отчете, че към момента няма заведени дела срещу България в Съда на Европейските общности за неизпълнение на задължения, произтичащи от правото на ЕС.

По отношение на важния за функционирането на ЕС Лисабонски договор, той припомни, че по предложение на Министерския съвет документът е ратифициран от Народното събрание на 21 март 2008 г. и допълни, че страната ни ще продължи да работи с още по-голямо усърдие за приближаването на ЕС и неговите институции до европейските граждани.

България има конструктивна роля и по отношение на европейската политика по разширяване, чиято основна цел е консолидиране на поетите от Европейския съюз ангажименти за разширяване и за европейската перспектива на страните-кандидатки и наред с това самите страни-кандидатки да изпълняват стриктно условията за членство в Европейския съюз и да провеждат реформите, които са необходими за достигане на тези критерии, се посочва в съобщението на пресслужбата.

Министър-председателят Сергей Станишев отчете, че страната ни работи за изпълнение на целите на обновената Лисабонска стратегия. България е представила своята първа Национална програма за реформи 2007-2009 и е получила през м.г. положителна оценка от ЕК за първия доклад за изпълнението на напредъка по програмата. До края на месеца България ще представи пред ЕК своята актуализирана Национална програма за реформи 2008-2010, както и отчет за изпълнението й за тази година.

Основната енергийна политика на България съвпада с политиката на Европейския съюз - развитие на конкурентни енергийни пазари при опазване на околната среда и осигуряване на енергийните доставки. Правителството полага максимални усилия за осигуряване на допълнително финансиране за преодоляване на негативните последствия от извеждането от експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", като целта е европейската помощ да продължи и след 2009 г., подчерта премиерът Сергей Станишев.

Усилията през 2008 г. са насочени най-вече към постигане на политическо споразумение по законодателния пакет на Европейската комисия „Енергетика и климат". България е възразила срещу Решения на Европейската комисия по Националните планове за разпределение на квоти на емисии на парникови газове за 2007 г. и периода 2008-2012 г., с които се постановява намаляването на заложените от България количества средно с около 20% за 2007 г. и 37% за 2008-2012 г. Тези решения имат сериозен негативен ефект по отношение на приоритета на българското правителство за поддържане на макроикономическа стабилност и високи темпове на икономически растеж, с цел постигане на сходство с останалите икономики на ЕС и правителството ни ще отстоява докрай пред Съда на Европейските общности искането си за пълна отмяна или корекция и допълнение на двете решения на ЕК.

Премиерът Сергей Станишев отбеляза успехите в областта на транспорта: отмяната на предпазната клауза за авиационната безопасност и получената по- висока категория (ААА) от софийското летище.

В хода на започналата през 2007 г. дискусия за реформата на Общата селскостопанска политика българската страна работи за постигане на политически консенсус относно схемата за единно плащане на площ, която е най-удачна за нашите земеделски производители, подчерта министър-председателят. Искането ни, тя да се прилага до 2013 г., вече е залегнало в проекторегламента на Съвета. По инициатива на България беше внесена съвместна декларация с още осем от новоприсъединилите се държави-членки за уеднаквяване на нивата на директна подкрепа на земеделските производители в цялата Европейска общност и изравняване на помощите, които получават земеделските производители в старите и новите държави-членки.

При обсъжданията в ЕС България е заявила подкрепа за въвеждането на мерки за контрол върху миграцията, като се отчитат и нуждите на пазара на труда на държавите-членки. Не толерираме незаконното пребиваване, но подкрепяме инициативите за привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни, каза той.

През първите близо две години на пълноправно членство в ЕС българското правителство успя да се включи в дебатите по всички важни за нашето общество въпроси и да защити позициите на страната ни по тях, обобщи пред депутатите министър-председателят Сергей Станишев. В заключение той припомни общата позиция, изразена при посещението у нас на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, че членството на България в Европейския съюз е успех, както за страната ни, така и за самия ЕС.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia