Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
06-02-2009

Междинният доклад на ЕК за България излиза на 12 февруари

Европейската комисия планира да представи междинния доклад по мониторинговия механизъм следващия четвъртък на 12 февруари.
 
Основните критики за правосъдието и вътрешните работи у нас отново ще бъдат заради липсата на достатъчно резултати срещу организираната престъпност и корупция, съобщават БНР и News.bg.
 
Все още няма достатъчно обвинения и присъди по знакови за корупция по върховете и участие в организирани престъпни групи, констатира ЕК във вече готовия проект на доклада. Сред другите отрицателни бележки в доклада е неуспехът да се създаде механизъм за парламентарен контрол на дейността на ДАНС и необяснимото отлагане на Закона за конфликт на интереси.
 
 
ЕК ще ни критикува и за неприетите промени в закона за т. нар. Комисия Кушлев, които трябваше да разширят правомощията при отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, както и все още тромавото производство в досъдебната фаза.
 
Останалите отрицателни бележки ще са за съмнителните замени на гори и земеделски земи, проблем, които ЕК настоява да бъде решен спешно.
 
Отрицателно становище ще получим и за търговския регистър, който според експертите на Брюксел е направил по-непрозрачна дейността на компаниите и е затруднил извършването на проверки за свързани лица в търговските дружества, което е предпоставка за корупция.
 
Практиката да се купуват гласове също намира място в документа. На фона на предстоящите национални и европейски избори ЕК очаква българските власти да намерят начин да я преустановят.
 
Темата "управление на еврофондовете" не присъства в настоящия първоначален текст, който в момента се съгласува между различните служби и дирекции и подлежи на промени.
 
Докладът е от шест страници и определя положените усилия на властите у нас през последните месеци като огромни. Най-позитивна оценка, формулирана с израза "значими стъпки в правилна посока", получават действащия вече съдебен инспекторат и съвместните екипи на прокуратурата, МВР и ДАНС срещу организираната престъпност и корупцията.
 
Представител на ЕК подчерта, че при изготвянето на доклада е търсена максимална експертност и фактологичност и че политическите заключения ще бъдат по-детайлно формулирани в следващия годишен доклад по мониторинговия механизъм, който се очаква през юли.

Признание: "Управляващото мнозинство не показа особено безпокойство от поредната негативна оценка на ЕС. Депутат от левицата каза, че ЕК явно няма доверие на сегашното правителство и независимо дали дадени закони са действащи или не, само си търсят поводи за санкции." (по Mediapool)



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia