Увеличава се износът на български млечни продукти
Млекопреработвателните предприятия трета година отчитат ръст в износа на кисели и пресни млека, сирена и кашкавали, сочат данните на агростатистиката, оповестени от farmer.bg. Увеличението всяка година се поддържа на нива около 25 на сто, като за миналата година компаниите отбелязват над 30-процентен рекорд на експорта.
Официалната статистика до края на ноември 2008 г. отчита, че изнесените млека, сирена и кашкавали са за 30.4 хил. тона. По данни на браншовата асоциация до края на годината тези количества са достигнали 35 хил.т, което не е постигано от двайсет години.
За сравнение - през 2007 г. експортът е бил малко над 23.1 хил.т.
Износът на сирена и кашкавали също бележи ръст и до ноември 2008 г. той е достигнал близо 20 хил.т при 16 хил. през 2007 г. Основните пазари остават страните в ЕС, където се реализират близо 65 на сто от продукцията. След спада на търсенето в САЩ бизнесът се ориентира към арабските пазари, където българското сирене е добре познато.