Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
07-08-2009

Правителството ще поиска отсрочка за ИСПА, в ЕК недоволни от оценките за съответствие на оперативните програми

Правителството ще поиска удължаване с една година на срока за усвояване на средствата по предприсъединителната програма ИСПА, съобщи днес зам.министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от „Дневник".

Програмата изтича в края на следващата година, като до момента са усвоени едва 38% от средствата. Общият бюджет на ИСПА е 1.6 млрд. евро, от които са разплатени 478 млн. евро към края на януари, показват данните на финансовото министерство. Преговорите за удължаването на срока ще се водят с новата Еврокомисия, която се очаква да бъде ясна през октомври, уточни Павлова.

По програма ФАР, където има замразени 323 млн. евро ще има ново преразглеждане на случаите, съобщи още зам.министър Николова. По думите й това е било поискано от Еврокомисията, като този път ще се приложи нов подход - хоризонтален преглед на финансовите меморандуми, а няма да се гледа проект по проект.

Европейската комисия отново е отказала да приеме положителните оценки за съответствие на пет оперативни програми, изпратени й от българското одитно звено през май, потвърди Павлова, цитирана от Mediapool. Одобрението на комисията за оценките е необходимо, за да тръгнат т.нар. междинни плащания по програмите, които са около 80% от целия финансов ресурс от 7 млрд. евро.

ЕК веднъж вече върна оценките на програмите миналата година заради слабия административен капацитет на родното одитно звено и неработещата информационна система за управление на еврофондовете - ИСУН. Звеното бе повишено в агенция към финансовото министерство, бяха наети външни одитори, а програмата ИСУН бавно почна да се въвежда в експлоатация. Година по-късно ЕК не е доволна от резултата и не е убедена, че Управляващите органи на програмите са създали условия за ефективна и прозрачна работа с парите на Европа.

Павлова обясни, че сега вариантите са два - или ЕК изцяло ще се откажа да приеме оценките и ще ги върне в България, за да се направят повторни одиторски доклади, или ще прекрати за известно време процедурата по одобрението на оценките, която трябва да приключи най-късно ноември и ще очаква план за действие от българска страна за отстраняване на пропуските.

Все още не са изпратени в Брюксел оценките на оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие". Павлова поясни, че оценката на ОПРР ще е готова до края на август и пропуските, установени при управлението на другите програми, ще бъдат отстранени, така че тя нямало да бъде върната.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia