Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
25-08-2005

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ИЗНЕНАДАНА ОТ НАПЛИВА НА РАБОТНИЦИ ОТ НОВОПРИЕТИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕС

232 000 източноевропейци от новите страни членки на ЕС са кандидатствали за работа във Великобритания от разширяването на съюза на 1 май м. г. до края на юни т. г., съобщи БТА като цитира правителствена информация, публикувана във в. “Таймс”.

Броят на кандидатствалите за работа източноевропейци е 18 пъти по-висок, отколкото бяха предвидили британските власти, се посочва в доклад на правителството, на който се позовава вестникът. Прогнозата на министерството на вътрешните работи бе, че годишният приток на работна ръка от новоприсъединилите се източноевропейски държави ще бъде между пет и тринайсет хиляди души.

Вътрешното министерство обаче отбеляза, че 70 000 от кандидатите вече са били пристигнали във Великобритания преди 1 май 2004 г. и много от тях са работили нелегално. Получилият толкова широка гласност феномен "полският водопроводчик", върху който бе хвърлена част от вината за отхвърлянето на европейската конституция на референдума във Франция, освен това се е оказал мит. Макар че мнозинството от кандидатите - 130 000, са именно от Полша, сред тях фигурират едва 95 водопроводчици.

На глава от трудоспособното население най-голям е притокът на литовци /0,8 от гражданите на страната в трудоспособна възраст или 34 000 души/, а на обратния полюс са словенците, едва 250 от които са кандидатствали за работа във Великобритания.

Мнозинството от кандидатите са на възраст между 18 и 34 години, мъже, нямат семейства и много малко от тях искат социални помощи.

Държавният министър за имиграцията, гражданството и националността Тони Макнълти отбеляза, че британската икономика е жизнена и регистрира растеж, и затова се нуждае от чуждестранни туристи, студенти и работници. Макнълти обаче подчерта, че правителството ще продължи да предприема енергични мерки срещу злоупотребите с имиграционната система и ще издава разрешителни за работа в зависимост от британските интереси.

Отделни данни показват, че за кандидатстващите за работа граждани на България и Румъния има ограничения. От общо 4985 подадени молби от двете страни 72% са получили отказ, а 14% са били оттеглени.


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia