Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
05-08-2010

ЕС и МВФ са доволни от проведените реформи в Гърция

Представители на Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) бяха в Атина от 26 юли до 5 август за първия тримесечен преглед на икономическата програма на гръцкото правителство, съобщава пресслужбата на ЕК Рапид. ЕС и МВФ предоставиха финансова помощ на стойност 110 милиарда евро на Гърция за справяне с дълговата криза.

„Нашата обща оценка е, че програмата има силно начало. В края на юни количествените критерии за ефективност са изпълнени. Фискалната политика е осъществена и предсрочно са изпълнени важните реформи", се казва в изявлението на трите институции. Въпреки това, остават важните предизвикателства и рисковете, констатират експертите.

Свиването на икономиката е в съответствие с прогнозите от месец май. Очаква се брутният вътрешен продукт да се понижи с 4% през 2010 г. и с около 2 ½ процента през следващата година, съобщават представителите на ЕС и МВФ. Въпреки това те заявяват, че инфлацията е по-висока от очакваното. Но при липсата на признаци за вторични ефекти, се очаква инфлацията да спадне бързо.

Във фискалната област, гръцкото правителство продължава да има значително по-ниски бюджетни разходи на държавно ниво. Това компенсира отклоненията, причинени от проблеми при контролираните разходи на под-национално ниво (местни власти, болници, социални фондове). Мисията на ЕС и МВФ установи, че общата цел за дефицита за края на юни е постигната.

В бъдеще, за да се отговори на потенциални рискове при данъчните цели е от изключителна важност да бъде засилено наблюдението и контролът върху разходите, по-специално на поднационално равнище. Друго ключово предизвикателство е да бъде засилена данъчната администрация. Трябва да бъде намалено укриването на данъци от хората с високи доходи. Това е от съществено значение за осигуряване на данъчни приходи, съветват експертите на ЕС и МВФ.

Постигнат е впечатляващ напредък в структурните реформи. Мисията приветства одобрената от парламента пенсионна реформа. Същественото реформиране на пазара на труда също е в ход, се казва в изявлението. Осъществяването на данъчната реформа и реформата в бюджетния сектор е от ключово значение за изпълнението на фискална консолидация.

Гръцкото правителство все още не получава достъп до международните капиталови пазари. Въпреки това, пазарните настроения изглежда започват да се подобряват, заявиха представителите на ЕС и МВФ.

Споразумението между мисията на ЕС и МВФ и гръцкото правителство проправя пътя за предоставянето на нова финансова помощ. ЕС ще осигури 6,5 млрд. евро, а МВФ - 2,5 млрд. евро.

Следващата проверка ще се състои през месец октомври.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia