Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
28-10-2010

Брюксел настоява за по-внимателно проучване на националните икономики

В доклад на ЕК, видян от EurActiv, се иска от страните-членки да представят своите планове за икономическа реформа в началото на годината, заедно с мерките за бюджетна дисциплина. Това е поредният опит на Брюксел да упражни контрол над националните икономики на фона на гръцката дългова криза.

Документът е от 22 септември и цели да подпомогне държавите-членки при изготвянето на докладите относно планираните икономически реформи. Те трябва да бъдат представени като част от „Европейския икономически семестър".

Докладът на ЕК бе представен в момент, когато европейските лидери се събират в Брюксел за двудневна среща, насочена към оптимизиране на икономическото управление на Съюза.

Комисията предлага националните икономически планове за реформи да бъдат предадени „най-късно до края на април". Те трябва да включват „елементи, насочени към бъдещето, и да обхващат цели, проблеми и политически планове за най-малко три години напред".

Проектите на националните програма за реформи трябва да бъдат изпратени на Комисията до 12 ноември, добавя документът. Националните програми за реформи са част от икономическата стратегия на ЕС „Европа 2020", която бе приета през юни.

Стратегията поставя иновациите и „зеления" растеж в основата на проекта за конкурентоспособност. Също така се предлага и по-строг мониторинг на националните програми за реформи.

Брюксел смята, че сега има повече шанс да накара европейските правителства да приемат предложението, като направи реформите, стимулиращи растежа, неразделна част от „Европейския семестър".

Националните правителства ще трябва да докладват относно политиките за икономически растеж заедно с техните планове за проектобюджет. Това ще са два от компонентите в „комплексна оценка", говорителят на еврокомисар Оли Рен - Амадеу Алтафаж.

Националните програми за реформи имат за цел да предоставят информация на ЕК по какъв начин държавите-членки постигат целите от „Европа 2020" по въпроси в областта на заетостта и научно-развойната дейност. Те съдържат и подробности „кои мерки ще бъдат прилагани, кога, от кого и с какви последици за бюджета", пише в доклада.

Въпреки това докладването, съгласно Пакта за стабилност и растеж и по-широкия икономически надзор ,„ще останат юридически самостоятелни", подчерта Алтафаж. Двата доклада „ще бъдат предоставяни на ЕК едновременно, но отделно един от друг".

През януари ще започне процес на партньорски проверки и ще бъде публикувано годишното проучване на ЕК относно растежа. Очаква се този процес да завърши в края на новия „Европейски семестър" за икономически надзор през юни-юли.

Препоръките ще бъдат представени „в момент, когато важните бюджетни решения са все още в подготвителната фаза на национално ниво", заяви говорителят на комисар Рен. Той подчерта, че това позволява да се направи „много по-интегрирана оценка и разбиране на взаимодействието между политиките".



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia