Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
20-07-2011

България и Румъния: необходим е по-нататъшен напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията

България и Румъния трябва да постигнат по-нататъшен напредък в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията, а в случая с България - и в борбата с организираната престъпност. Докладите наблягат на факта, че и в двете държави съдебната система следва да положи по-големи усилия за реформа. Комисията прави редица препоръки за по-нататъшни действия в България и Румъния. През лятото на 2012 г. Комисията ще направи цялостна оценка на напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка от присъединяването им към ЕС досега и ще изготви целесъобразни предложения в зависимост тази оценка. Това са основните заключения от петите по ред годишни доклади по механизма за сътрудничество и проверка с България и Румъния, приети днес от Комисията, съобщават от пресслужбата на институцията.

В доклада за напредъка на България се посочва съществуването на трайна политическа воля и ангажимент на българското правителство да продължи изпълнението на стратегията си за реформа. България продължи да реформира съдебната си система, взе мерки за укрепване на законодателството в областта на конфликта на интереси и започна структурна реформа на полицията и системата на наказателните съдилища. В същото време в доклада се отбелязва, че борбата с корупцията по високите етажи на властта не е довела до убедителни резултати през последните дванадесет месеца и че цялостният резултат в борбата с организираната престъпност трябва значително да се подобри. Ръководството на съдебната система все още трябва да покаже реален ангажимент за провеждането на съдебната реформа. В доклада се заключава, че съществува неотложна необходимост от значителни подобрения в отчетността и професионалната практика в съдебната власт и разследващите органи, за да могат да бъдат постигнати убедителни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

В доклада за Румъния се посочват значителните стъпки, които страната предприе от последния годишен доклад от юли 2010 г. насам. Румъния подобри съдебната ефикасност, преработи правната база на Националната агенция по интегритет, продължи с подготовката си за прилагането на четирите нови кодекса, започна подготовка за функционален анализ на съдебната система и извърши оценка на въздействието на антикорупционната си политика. В същото време в доклада се отбелязва също, че последователността и постигането на резултати в определен брой области продължава да е проблем и че усилията за постигане на напредък в борбата с корупцията трябва да продължат. В доклада се заключава, че Румъния трябва да вземе спешни мерки за ускоряване на делата за корупция по високите етажи на властта, за да не бъдат прекратени поради изтичане на законоустановените срокове. Борбата с корупцията следва да продължи да бъде абсолютен приоритет и да бъде подкрепена от Парламента и следва да се предприемат спешни мерки за подобряване на резултатите по отнемането на активи, придобити посредством престъпна дейност, борбата с изпирането на пари и защитата срещу конфликта на интереси в управлението на обществени средства.

Както при предишните доклади, анализът на Комисията се основава на оценка на напредъка на българските и румънските власти и на информация от държавите-членки, международни организации, независими експерти и различни други източници.
Комисията извърши няколко мисии в България и Румъния, включително с подкрепата на експерти от други държави-членки. В докладите също са взети предвид отговорите на България и Румъния на подробни въпросници, изготвени от Комисията.

Комисията ще извърши цялостна оценка на напредъка по механизма за сътрудничество и проверка от присъединяването на България и Румъния досега със следващия годишен доклад за оценка, който ще бъде публикуван през лятото на 2012 г. В зависимост от тази оценка Комисията ще направи целесъобразни предложения. Настоящият доклад включва определен брой конкретни препоръки, които да подпомогнат двете държави-членки в подготовката им за тази цялостна оценка.

Комисията ще продължи да подкрепя България и Румъния в това начинание и ще представи следващата си годишна оценка по напредъка през лятото на 2012 г.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia