Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
01-09-2011

Дълговата криза в Гърция е извън контрол

Гръцката дългова криза е „извън контрол", съобщава АФП. Неуспехът да се постигне целта за дефицита заради дълбоката рецесия заплашва да неутрализира ползите от нов спасителен пакет, предоставен на Атина от ЕС, предупреждава новата комисия за контрол на изпълнението на бюджета.

„Значителното увеличение на дълга, високият първичен дефицит и дълбоката рецесия са тласнали към крайност динамиката на дълга и сега той е извън контрол", заявиха независимите експерти от комисията в своя доклад.

„Изглежда, че тези тенденции до голяма степен пречат на положителното въздействие" на последния спасителен пакет, възлизащ на 159 млрд. евро, допълниха те.

Гръцката икономика се свива с обезпокоителни темпове. Миналата седмица гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос съобщи, че БВП ще се свие повече от 4,5% през 2011 г., вместо прогнозираните до сега 3,5%.

Междувременно гръцкият дълг нарасна до над 350 млрд. евро.

Съвместна мисия на представители на ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) бе изпратена в Атина в понеделник, за да извърши одит. Те трябва да решат дали да се предостави последната част от заема за Гърция, който възлиза на 110 млрд. евро.

Представителите на трите институции забелязаха забавяне в прилагането на програмата за възстановяване.

„Следващите седмици до 15-20 октомври са много важни", подчерта Венизелос.

Министърът описа следващите четири месеца до края на годината като „много динамични". Той каза, че само защото статистици прогнозират по-дълбока рецесия, отколкото първоначално се смяташе, „не означава, че трябва да се предадем. Можем да направим усилия и да ограничим рецесията".

Венизелос също така отхвърли слуховете, че министър-председателят Георгиос Папандреу може да насрочи дата за провеждане на предсрочни избори. „Последното нещо, от което страната се нуждае в момента, са предсрочни избори", каза финансовият министър.

Гръцкият публичен дефицит също е опасно висок - 14,69 млрд. евро за първата половина на 2011 г.

Лидерите на страните-членки в еврозоната одобриха през юли предоставянето на нов спасителен пакет за Атина на стойност 109 млрд. евро. Целта е да се спаси страната от банкрут.

По-късно Финландия сключи с Гърция успоредна сделка за предоставяне на финансова помощ. Това споразумение бе разкритикувано от Германия, Австрия, Холандия, Словения и Словакия.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia