Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
02-03-2006

EUOBSERVER ПИШЕ ЗА „СИГНАЛИ ЗА НЕРВНОСТ В СОФИЯ”, А СЪЩИЯ ДЕН КАБИНЕТЪТ НА МИНИСТЪРА ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЪПРОСИ ЗАПОЧВА ДА ИЗДАВА ВЕСТНИК

 

София изглежда изнервена, че националните парламенти в четирите страни ще се повлияят от ключов доклад на Европейската комисия, очакван през май, който може би ще препоръча забавяне на присъединяването към ЕС на България и Румъния, насрочено за 1 януари 2007 г.

С този коментар EUOBSERVER съобщава, че България наема консултанти, които да идентифицират парламентаристи и фигури с влияние върху общественото мнение в страните – членки, в които ратификацията на Договора за присъединяване към ЕС се възприема за проблематична, давайки сигнали за нервност от евентуално забавяне на членството си в ЕС. Това пише Euobserver в сряда по повод приключилата процедура на българската Агенция за обществени поръчки на стойност 100 000 евро за наемане на консултанти. EUOBSERVER отбелязва, че първата медиа, съобщила за тази обществена поръчка, е Портал ЕВРОПА.

В същия ден стана ясно, че кабинетът на министъра по европейските въпроси М. Кунева започва да издава вестник, който да популяризира България в чужбина – „2007-ма-ДА”.  

ДНЕВНИК пише: вестникът “2007-ма-ДА" бе представен в сряда от министър Кунева. Изданието за евроинтеграция е с тираж 3000 броя на български език, като предстои отпечатването на поне още толкова на английски. Българската версия ще бъде предоставена на всички областни управители, неправителствени организации, училища, университети и регионалните учебни инспекторати. Преводът на английски език ще се разпространява в посолствата и културните центрове в чужбина, тъй като според министър Кунева "има недостиг от знание за България". На 16-те страници е представен образът на страната на прага на членството в ЕС и се дава отговор на въпроса защо предвидената дата 1 януари 2007 г. е толкова важна за нас. В него има информация за присъединителния процес, анкета с 6 бивши и настоящи министри, свързани пряко с евроинтеграцията на България, различни коментари, представящи вътрешен и външен поглед към страната. Освен информация за български спортисти, получили международно признание, вестникът представя и различни компании, радващи се на успех на европейския пазар. Той е съвместна идея на кабинета на министър Кунева и на журналисти и е отпечатан с подкрепата на Комуникационната стратегия. Средствата са изразходвани единствено за предпечатна подготовка, хартия и самия печат, а авторите, сред които Мартин Карбовски, Георги Лозанов и други журналисти, са работили без хонорар. В подготовката са участвали и хора от екипа "Доброволци за Европа". “2007-ма-ДА" ще бъде издаван само тази година и се очаква да излезе още около четири пъти. От екипа предвиждат следващият брой да се фокусира главно върху успелите и известни българи в различните професии.

Скоро предстои и издаването на малка книга на английски, френски и немски език, която ще представя съвременни български автори и ще популяризира страната чрез тях. Работата по книжката отново ще е на доброволчески начала, а по всяка вероятност тя ще бъде разпространявана чрез авиокомпания "България ер", както и в различни хотелски вериги. За жалост нямаме институт като немския "Гьоте" и испанския "Сервантес", коментира министър Кунева. Планира се и осигуряването на тренинги и стажове по антикорупционни практики за студентите от специалност "Публична администрация" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тази инициатива е свързана с програмата за прозрачност, представена от еврокомисаря по въпросите на администрацията Сиим Калас.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia