Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
09-06-2006

ЛИДЕРИТЕ НА ЕС В ПРОТИВОРЕЧИЕ ПО Т.НАР. "АБСОРБЦИОНЕН КАПАЦИТЕТ"

Абсорбционният капацитет на ЕС да бъде включен в критериите за присъединяване на следващи кандидатки, предлага Австрийското председателство. Великобритания и 10-е нови са против.

Посланиците на страните-членки на ЕС в Брюксел са провели снощи среща, на която са разгледали предложението на председателстващата в момента Съюза Австрия по отношение на разширяването на ЕС. В материал на EUobserver се казва, че в проекта на заключения на срещата на върха на ЕС на 15 и 16 юни, изготвен от Виена, се предлага следващия декември лидерите на ЕС да проведат допълнителен дебат за разширяването на базата на нарочен доклад на Еврокомисията, за "критерия на абсорбционния капацитет на Съюза".

Под "абсорбционен капацитет" се има предвид готовността на самия Европейски съюз да приеме следващи нови страни за членки, уточнява EUobserver.

Изданието пише, че дефиницията на Австрийското председателство за "абсорбционен капацитет" като "критерий" е спорна, тъй като в ЕС далеч не всички смятат, че "абсорбционният капацитет" трябва да се превърне в критерий за присъединяване на нови държави. С други думи, възможностите на ЕС да приеме нови държави не трябва да се включват към условията за присъединяване на кандидатки за членство.

Великобритания и новоприетите през 2004 г. страни-членки са против подхода на Виена. Те са предложили поправки в проекта на заключителен документ, с които се смекчава езикът, изразяващ опасенията покрай разширяването. Литва например предлага да отпадне текстът, с който ЕК се призовава да изготви "специален доклад" за абсорбционния капацитет.

Прочее, в този пасаж се казва, че въпросният доклад на ЕК трябвало да вземе предвид "възприятията на общественото мнение в Съюза" спрямо разширяването. EUobserver обобщава, че досега ЕС официално отрича, че обществетото мнение е част от т.нар. "абсорбционен капацитет".

Страните, които подкрепят проекто-текста на Виена, са Франция и Холандия.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia