Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
14-08-2006

МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО ОТРИЧА ИЗМАМИТЕ С БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО

"Грижа на всяка държава е да защити лицата от своя етнически произход и затова не смятам, че е укоримо да приемаме граждани на Македония и бесарабски българи, които са от български произход или които преди време са се изселили от България, но са запазили своите традиции и език. В закона са предвидени достатъчно бариери и гаранции срещу евентуални опити тази процедура да бъде използвана с нечисти намерения",  заяви Ана Караиванова, заместник-министър на правосъдието, по повод публикации в британския в. "Сънди телеграф", относно придобиване на българско гражданство, съобщава "Фокус".

Някои от гаранциите, посочени от Караиванова са, че заедно с документите за български произход задължително се изискват свидетелство за съдимост, както и документ, че към датата на подаване на молба за българско гражданство, кандидатите не са подсъдими или следствени.
Процедурата продължава през много прецизна проверка и в съответните служби на МВР. На лица, които представляват опасност за националната сигурност, за обществения ред и обществено здраве, се отказва българско гражданство дори без да се излагат мотиви. В процедурата за придобиване на българско гражданство не се правят никакви отстъпки с цел лицата да отидат да работят в Европейския съюз.

Тенденцията за получаване на българско гражданство се засили след 2001 г. На близо 23 500 души с доказан български произход за последните 5 години е дадено гражданство, но всички те са преминали през много сериозни проверки. Израз на отговорното отношение към въпроса за даване на българско гражданство са и засилените проверки, независимо от постъпилия по-голям брой молби. Немалко от лицата, които сега кандидатстват, са деца от смесени бракове на българи с граждани предимно на бившите съветски републики, Полша, Словакия и други страни, в които доскоро имаше забрана за двойно гражданство и поради това е било избрано другото гражданство.

"Спекулативно е твърдението, че засиленият интерес за придобиване на българско гражданство е продиктуван единствено от намерението кандидатите да потърсят работа в страните от ЕС. Немалък брой от кандидатстващите желаят да се заселят и да живеят в България. Не следва да се забравя, че немалка част от тези кандидати желаят да чувстват закрилата на Родината", е категорична Ана Караиванова.

Процедурата за даване на българско гражданство е уредена в съответствие с приетия през 1998 г. Закон за българското гражданство. Той е съобразен с разпоредбите на Конституцията от 1991 г., според които на лица от български произход българско гражданство се дава по улеснена процедура.

Портал ЕВРОПА припомня, че вестник "Сънди Телеграф" обвини България в неправомерно раздаване на гражданство на жители на други страни, с което според вестника застрашава пазара на труда във Великобритания. Вестникът посочва няколко примера с агенции, които могат да издадат български документи за самоличност, без дори лицето да идва до страната ни.

 



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia