Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
31-10-2006

МВР ОТЧИТА НАПРЕДЪК В БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА

Министри, заместник-министри, областни управители и кметове са сред длъжностните лица, срещу които са внесени в съда обвинителни актове за корупция. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков по време на провеждащия се в НДК Осми икономически форум за Югоизточна Европа, цитиран от News.bg.

Според данните изнесени от заместник-министъра към момента в България има издадени 15 обвинителни акта срещу 20 лица от високите етажи на властта - министри, заместник-министри, областни управители и кметове. Досега е свален имунитетът на 11 народни представители от 40-то Народно събрание, от които 9 през настоящата година. В съда са внесени и 6 обвинителни акта.

За първата година от мандата на правителството от органите на МВР са разкрити 1 191 престъпления, свързани с корупционни практики в държавната и местната администрация, от които 68 са случаите на подкуп.

От началото на 2006 година за извършени корупционни престъпления и участие в организирани престъпни групи са постановени 18 осъдителни присъди срещу 30 души, от които двама магистрати, съобщи още заместник-министър Пенков.

Само за последните 2 месеца са образувани 6 досъдебни производства срещу шестима прокурори. Образувани са дисциплинарни производства срещу трима магистрати, от които един член на Висшия съдебен съвет.

Портал ЕВРОПА припомня, че част от критиките в последния мониторингов доклад на Европейската комисия спрямо България са липсата на достатъчно дела и присъди срещу представители на висшите етажи на властта. От Комисията отчитат постигането на известен напредък, но се посочва, че: наблюдават се малко конкретни примери за разследване или преследване на корупция на високите нива. Корупцията продължава да бъде проблем. Държавната администрация, включително и службите за събиране на такси на границите и местните власти продължават да бъдат особено уязвими.

Ако до март следващата година в сферата на правосъдието не бъде постигнат достатъчен напредък е възможно налагането на предпазни клаузи на България.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia