Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
15-12-2006

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОБСЪЖДА ПРОЕКТИТЕ ЗА ИЗБОР НА ЕВРОПЕЙСКИ ДЕПУТАТИ

Днес Народното събрание продължава обсъждането на двата законопроекта за избор на български представители в Европейския парламент.

Народните представители започнаха обсъждането на проектите вчера.

Народното събрание разглежда, предложени от НДСВ и внесени от предишното правителство, и на Надежда Михайлова, Ваньо Шарков и Христо Кирчев от ОДС.

И в двата законопроекта се предвижда да се дава право на граждани от ЕС да гласуват на тези избори, но ако са продължително или постоянно пребиваващи у нас. Чужденци, които са от страни-членки на ЕС, ще могат да се кандидатират за ЕП, ако са навършили 21 г. и живеят постоянно в България.

Председателят на правната комисия Янаки Стоилов препоръча на депутатите да подкрепят на първо четене и двата законопроекта и в хода на дискусиите до второто четене те да бъдат обединени в един, съобщава News.bg.

В проекта на Надежда Михайлова е предвиден механизъм за преподреждане чрез предоставяне на до две преференции, което въвежда мажоритарен елемент в избора.

Михайлова предлага и механизъм, чрез който ще бъдат избегнати случаите, при които спечелил кандидат се отказва, за да може неговото място да заеме вторият от листата.

БСП по принцип подкрепя преференциалното гласуване, но има резерви по отношение на технологията и в конкретния случай предпочита гласуване с отделни бюлетини.

Мая Манолова от БСП заяви, че ако ще се въвежда преференциално гласуване, интегралната бюлетина, предлагана с проекта на ОДС, ще е несправедлива, особено спрямо тези кандидати, които са изписани след десето място.

Тъй като България ще бъде представена в Европейския парламент с 18 депутата и всяка партия има право да предлага по две имена за място, ако се въведе интегрална бюлетина, то тя би заприличала на огромен вестник, тъй като всяка партия ще има по 36 кандидата.

Манолова изрази резерви и спрямо предоставянето на две преференции. Според нея това би затруднило избора и смята, че ще е по-удачно, ако има преференциално гласуване, то да е само с една преференция.

 



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia