Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
05-02-2007

ГЕРМАНИЯ И ЕС СПОРЯТ ЗА ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА

След драматичния доклад на ООН за затоплянето на земната атмосфера, споровете между германското правителство и Европейската комисия по въпросите на опазването на климата, се задълбочиха още повече, съобщава „Дойче веле".

Еврокомисарят по опазването на околна среда Ставрос Димас заяви вчера в интервю за Билд ам Зонтаг, че германското правителство полага честни усилия, но за съжаление вече не играе водеща роля при опазването на климата. На противоположно мнение е германският канцлер Меркел, която е цитирана да следното:"Още сега на Германия се дължат 75% от редуцирането на вредните за атмосферата газове, които трябва да бъдат намалени в европейски мащаб между 2008 и 2012 година."

Партията на зелените обаче окачестви това изказване като чиста демагогия. Федералният министър на околната среда - Зигмар Габриел - от социалдемократическата партия - настоява да се извлекат поуки и на специална среща на върха по въпросите на климата да се предприемат конкретни стъпки за преодоляване на последиците от затоплянето на земната атмосфера, така както са описани в доклада на ООН. В представения в петък доклад експертите на ООН прогнозират, че средните температури на земята ще се повишат с до 6,4 градуса по целзий, което ще доведе до повишаване на нивото на океаните и моретата с до 59 сантиметра до края на века. Президентът на германската служба за околната среда Андреас Трьоге предупреди за последиците от разпространяването на неизвестни до момента болести в Германия, като следствие от промените в климата.

От месеци насам федералното правителство на Германия, която е най-големият производител на автомобили в Европа, спори с ЕС относно нивото на изхвърляните в атмосферата емисии на вредни парникови газове. Еврокомисарят Ставрос Димас с необичайно категорични думи настоя за полагането на по-големи усилия. "Ако Германия се противи, останалата част на Европа също няма да се включи в този процес, а щом Европа не участва, оставалият свят - ще прояви още по-малък интерес." - казва Димас. Според него междувременно има други държави като Великобритания или Швеция, които били в момента по-близко до поставените в протокола от Киото цели ,отколкото Германия. Еврокомисарят твърди също, че е крайно време Германия да премине от думи към дела, за да повлече след себе си и останалите страни.

голям размер
Германският канцлер Меркел обаче остава на досегашните си позиции. Тя смята, че е нужно да се изработи международно съгласувана процедура за намаляването на вредните газове в атмосферата. Според нея ЕС би трябвало да поеме задължението, да намали емисиите на въглероден двуокис до 2020 година общо с 30%. Меркел казва също, че Европа първо трябва да предложи редукция от 20% и чак ако САЩ също се включат в този процес, да увеличи задълженията си на 30%.

Меркел подчертава също помощта на Германия за редица неевропейски страни в областта на опазването на климата - например предоставянето на модерни технологии за електроцентрали на Индия и Китай. В същото време канцлерът е против въвеждането на ограничения на скоростта на движението по автомагистралите на страната като мярка за намаляване на въглеродния двуокис.

 



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia