Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
23-02-2007

СРЪБСКИТЕ И КОСОВСКИТЕ ПРЕГОВАРЯЩИ ВЪВ ВИЕНА СПОРЯТ ДАЛИ СА ПОСТИГНАЛИ СЪГЛАСИЕ ПО НЯКОИ ТОЧКИ ОТ ПЛАНА НА АХТИСААРИ

Ръководителят на преговорния екип на Прищина на преговорите във Виена за статута на Косово Ветон Сурой заяви, че косовските албанци и делегацията на Белград имат различни подходи към предложението на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари, но на вчерашния втори ден от преговорите двете страни са постигнали съгласие по някои въпроси, съобщава Netinfo.

Ние приемаме плана на Ахтисаари, а Белград иска ново начало на този документ, каза Сурой на пресконференция. "Днес все пак се съгласихме, че президентът на Косово трябва да има правомощия да връща на парламента закони, за които прецени, че ще повлияят отрицателно на малцинствените общности. Съгласихме се също така, че правата на гражданите от малцинствените общности трябва да бъдат записани в конституцията на Косово. Тук се вижда, че може да има допирни точки", заяви Сурой.

Членовете на преговорния екип на Белград на разговорите опровергаха обаче твърдението на ръководителя на екипа на Прищина Ветон Сурой, че през вчерашния ден двете страни са постигнали споразумение по някои въпроси.

Не е постигнато споразумение за нищо, а това, че се съгласихме например, че официалните езици в Косово могат да бъдат сръбски и албански, не е никакво споразумение, а нещо, което се подразбира, заяви членът на преговорния екип на Белград Леон Коен.

Той констатира, че не е постигнато споразумение за нищо, нито е могло да бъде постигнато. Коен допълни, че във Виена се разговаря по цялото предложение на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари за бъдещия статут на Косово, така че "споразумение се постига или не се постига по цялата същина".

От своя страна членът на преговорния екип на Белград Слободан Самарджич каза, че сръбската страна представя предложения по плана на Ахтисаари, които са свързани с "най-съществените неща". "Ако възникне някакво мълчаливо съгласие по някои от разпоредбите, това не означава, че сме се съгласили по същината", заяви Самарджич. Той оцени, че е важно да бъде прието "това, което е важно по същество - Косово да има съществена автономия в рамките на Сърбия". "Няма напредък по съществените неща, защото албанската страна отхвърля нашите предложения", каза Самарджич.

Днес, на третия ден от преговорите във Виена, преговорните екипи на Белград и Прищина ще представят своите позиции и коментари по анексите към плана на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари, засягащи икономиката и собствеността, допълва Netinfo.

Двата преговорни екипа ще се срещнат в 10 ч. в Аустрия център във Виена. След това разговорите ще продължат във вторник, 27 февруари с обсъждането на анексите, които се отнасят до децентрализацията на властта в Косово. Първият кръг от заключителните преговори във Виена ще продължи до 2 март. Вторият кръг ще се проведе на 10 март, след което Ахтисаари ще финализира своя план и ще го внесе в Съвета за сигурност на ООН.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia