Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
20-03-2007

ЕС ПРОДЪЛЖИ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ ЛУКАШЕНКО

Съветът на министрите на ЕС продължи до 10 април 2008 г. действието на санкциите срещу Беларус, съобщава News.bg.

Миналата година ЕС замрази авоарите на беларуския президент Александър Лукашенко и на над 35 други високопоставени представители на страната, сред които министъра на вътрешните работи, главния прокурор, шефовете на тайните служби и говорителя на парламента.

ЕС вече наложи през април миналата година на Александър Лукашенко и на въпросните над 30 души - министри, прокурори и др., забрана да влизат на негова територия, припомня Ройтерс. Те няма да имат право да влизат в страни от ЕС. Забраната е за една година, но може да бъде продължена, ако в страната не се стигне до подобряване на демокрацията. Брюксел предприе тази мярка с мотива, че беларуските власти са фалшифицирали президентските избори на 19 март тази година и са използвали сила срещу опозиционни активисти.

Решението на ЕС е свързано с неприемането от страна на Брюксел на официалните резултати от президентските избори в Беларус, съгласно които Лукашенко безапелационно бе преизбран за държавен глава за трети пореден мандат. На тях Лукашенко получи 83% от гласовете. Представителите на ЕС и ОССЕ смятата, че изборите не отговарят на международните демократични норми и са били манипулирани от властта. ЕС осъжда и отношението на Лукашенко към опозицията, чийто лидери, начело с основния кандидат-президент Александър Милинкевич бяха арестувани и лежаха най-малко по 15 дни в затвора.

Лукашенко, който е смятан от Запада за "последния диктатор в Европа, е на власт от 1994 г. Той получи сериозен удар от Кремъл, след като Владимир Путин сложи край на практиката на доставяне на евтин газ от Русия. 75% от икономиката на Беларус е под държавен контрол и работи единствено благодарение на евтините руски енергоресурси.

 



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia