Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
21-03-2007

КАЛФИН: РЕШЕНИЕТО НА СЪДА В СТРАСБУРГ НЕ ЗАДЪЛЖАВА БЪЛГАРИЯ ДА РЕГИСТРИРА ОМО “ИЛИНДЕН”-ПИРИН

България винаги е имала принципна позиция, че всички решения на Съда по правата на човека в Страсбург трябва да се изпълняват. София плати глобата, определена от съда, но съдебното решение не задължава България автоматично да регистрира ОМО "Илинден"-ПИРИН. Това казва в интервю за македонската агенция МИА вицепремиерът и министър на външните работи на България Ивайло Калфин, съобщава Агенция „Фокус".

"Решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург се отнася за събития в периода от 1999 година до 2000 година, когато бе оспорена законността на тогава регистрираната партия ОМО "Илинден"-ПИРИН. Беше констатирано нарушение на правото на сдружаване, но същевременно беше оценено, че действията на държавата са били основателни", изтъква министър Калфин.

По думите му регистрацията на която и да е политическа партия е в правомощията на съда, а изпълнителната власт по никакъв начин не може да се намесва в работата на съдебната власт.

"През октомври миналата година Софийският градски съд отказа да регистрира ОМО "Илинден"-ПИРИН заради констатирани пропуски в документацията, т.е. в нарушение на точки от закона, които са еднакви за всички български граждани. Решението по-късно бе потвърдено от Върховния касационен съд", казва още ръководителят на българската дипломация, като добавя, че решението на този въпрос е възможно единствено в рамките на закона.

Калфин казва също, че ставащото около ОМО "Илинден" - ПИРИН не може да наруши българо-македонските отношения.

"Действията на група български граждани на българска територия по никакъв начин не може да бъде предмет, а още по-малко да "обременява" двустранните отношения между двете държави. В двустранните отношения с Република Македония България ще продължи да се придържа към съществуващите договори в съответствие с духа и буквата на Декларацията на премиерите на двете страни, която бе подписана през 1999 година, посочва българският външен министър Ивайло Калфин, цитиран от "Фокус".



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia