Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
04-05-2007

85% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ЗНАЯТ КОИ СА ОСНОВНИТЕ ВЪПРОСИ, КОИТО РЕШАВА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ

Проучване на "Маркет линкс", представено във Велинград, показва, че 67% от сънародниците ни искам България да води политика на енергийна независимост от Русия. Повечето българи са против членството на Турция в ЕС, сочи още сондажът.

Проучването е направено през април, от агенция Маркет Линкс. То е цитирано от news.bg и БТА и е представено от социолога от "Маркет линкс" Румяна Бъчварова на започналия днес във Велинград семинар за журналисти, озаглавен "България 100 дни след присъединяването към ЕС - постижения, предизвикателства, поуки".

Според повечето от анкетираните, няма промени след първите сто дни на членството на България в ЕС. 20,1 процента определят като негативно развитието на страната, 22,2 на сто - като негативно развитието в личен план.

На въпроса кои са основните въпроси, които решава ЕС в момента 84,1 процента казват, че не са запознати.

66,2 на сто от анкетираните са смятат, че България трябва да води политика на енергийна независимост от Русия. Според 64,1 на сто България трябва да интегрира имигрантите и малцинствата.

Повече от половината /53,2%/ от анкетираните не са съгласни с приемането на Турция в ЕС, а 32,3 на сто са "за". Около 65% смятат, че България трябва да подкрепя бъдещото членство на Македония и останалите страни от Западните Балкани.

News.bg и БТА отбелязват, че семинарът във Велинград е организиран от Центъра за развитие на медиите с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер".

На семинара бяха цитирани данни от проучвания на Евробарометър от миналата годна, според които за българите ЕС е икономически, а не политически съюз. По въпроса за европейската конституция се констатира "ентусиазирана, но неинформирана подкрепа - 4 на сто казват, че познават конституцията, 49 на сто знаят за нея, но не познават съдържанието, 47 на сто не са информирани изобщо.

Според данните на Евробарометър разширяването на ЕС среща в България много голяма подкрепа - 71 на сто, при 50 на сто средно за 25-те страни в съюза. В дискусиите в първия ден на семинара бе посочена нуждата от по-задълбочен обществен дебат в България по европейската тема, както и за бъдещето на ЕС, към който страната се присъедини на 1 януари.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia