Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
17-05-2007

БЕРЛИН ПРАВИ ОТСТЪПКИ НА ЛОНДОН ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ

В опитите си да спаси проекта за Европейска конституция германското председателство е склонно да направи сериозен компромис спрямо Великобритания и може да предложи на Лондон да си запази правото на национално вето в областите, засягащи правосъдието и сигурността, съобщава „Дневник".

Разкритието бе направено вчера от в. "Файненшъл таймс", който се позова на експерти от екипа на канцлера Ангела Меркел, които имат за задача да намерят компромисно решение за бъдещето на текста. Информацията беше потвърдена от председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг. Той заяви пред в."Ханделсблат", че "може да се мисли" в посока на предоставяне на временно изключение за Великобритания.

След като през 2005 г. Франция и Холандия отхвърлиха на проведените референдуми евроконституцията, проектът изпадна в задънена улица. Още при поемането на ротационното председателство на ЕС в началото на тази година Ангела Меркел обяви за свой приоритет спасяването на документа, без който извършването на реформите на европейските институции през 2009 г., които ще позволят по-ефективното функциониране на разширения ЕС, става почти невъзможно. Меркел изрази амбицията, че на срещата на върха на ЕС през юни Германия ще успее да излезе с общ компромисен вариант. Според запознати източници текстът, който продължава да се нарича "конституция", представлява по-опростен и работен вариант на първоначалната версия на проекта за общо европейско законодателство.

При положение че Лондон действително получи правото на поне временно запазване на националното си вето върху чувствителни правосъдни въпроси, това може да създаде сериозно напрежение сред останалите страни членки. Очакванията са Чехия първа да изрази недоволство, тъй като тя изказва същото несъгласие по отношение на отпадането на националното вето. Варшава, от друга страна, се противопоставя категорично на заложената в настоящия текст промяна в тежестта при взимане на решения в ЕС, която е в неин ущърб, коментира „Дневник".



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia