Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
06-06-2007

ЕКОФИН ОДОБРИ МАЛТА И КИПЪР ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА

На 05.06.2007г. в Люксембург се проведе поредното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

Министрите на финансите от ЕС обсъдиха прилагането на Пакта за стабилност и растеж и приеха Решения на Съвета, отменящи предишните решения относно наличието на свръхдефицит в Малта, Германия и Гърция.

В рамките на заседанието бяха обсъдени и конвергентните доклади за Кипър и за Малта на Комисията и на ЕЦБ, както и за регламенти за въвеждане на еврото в двете страни. България подкрепя проектите за предложения за Решения на Съвета относно въвеждането на единната валута в Кипър и в Малта от 1 януари 2008 г., съобщават от финансовото министерство.

Като точка от дневния ред на заседанието министрите разгледаха и заключенията на Съвета относно качеството на публичните финанси, основаващи се на Доклада за въпроси, касаещи „Качеството на публичните финанси".

Финансовите министри дискутираха проект на окончателен вариант на документа, съдържащ заключенията, направени на неформалната среща на ЕКОФИН относно приоритетите, по които следва да работи Европейската комисия в областта на противодействие на измамите с ДДС. Изложените в документа приоритетни мерки за противодействие на измамите с ДДС и аспектите, върху които Комисията следва да съсредоточи изследванията си, съвпадат с изразяваната от страната позиция на проведените досега дискусии.

Съветът по икономически и финансови въпроси разгледа и проекта за изменение на Директива 77/388/ЕИО относно административното сътрудничество в областта на ДДС. Схемата "обслужване на едно гише" има за цел опростяване на задълженията, свързани с регистрация и подаване на ДДС декларации в други държави-членки на ЕС, където лицето, дължащо данък не е установено, но където извършва доставки, за които дължи ДДС. В случаите, когато лицето няма установено място на стопанска дейност в тези страни членки, вместо да се регистрира и изпълнява задълженията си при условията и сроковете на ДДС законодателство на съответната страна, схемата дава право лицето да изпълнява задълженията си произтичащи от тази транс-гранична дейност единствено и само в страната, където е установено.

Министрите на финансите дискутираха още Съобщение на Комисията до Европейския парламент, Съвета и Европейския икономически и социален комитет за прилагане на Програмата на Общността за подобряване на икономическия растеж и заетостта и насърчаване на конкурентноспособността на бизнеса в ЕС относно постигнатия напредък през 2006 г. и следващите стъпки към предложението за Обща консолидирана корпоративна данъчна основа (ОККДО).

На настоящия етап от развитие на дискусиите по разработване на ОККДО, България не би могла да формира окончателна позиция по въпроса. Страната ще може да направи задълбочен анализ и оценка на ефекта от въвеждане на ОККДО върху данъчните приходи в националния си бюджет едва след изготвянето на окончателно предложение от страна на ЕК и придружаващ го анализ на ефекта. Към настоящия момент България има сериозни опасения относно негативните последици от прилагане на ОККДО за приходите от корпоративен данък, коментират от финансовото ведомство.

Финансовите министри обсъдиха и използването на тръжни процедури в схемата за разпределяне вредни емисии на Системата за търговия на емисии (СТЕ) в ЕС в периода след 2012 г.
В края на заседанието министрите, по предложение на Холандия, обсъдиха и финансирането на проекта Галилео. Програмата Галилео има за цел изграждането на европейска сателитна радионавигационна система включваща 30 сателита и съответно наземно оборудване.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia