Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
01-08-2007

СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА МЕДИЦИТЕ - ЗАРАДИ ФРЕНСКИ ОРЪЖИЯ И СВОБОДАТА НА МЕГРАХИ

Споразумението с Великобритания, което може да доведе до екстрадирането на осъдения да атентата над Локърби либийски гражданин Абдел Басет ал Меграхи, бе един от ключовете за решаването на случая с българските медици. Това казва в интервю за вестник „Монд" синът на либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, съобщи "Дарик".

Според сина на Кадафи с приключването на казуса на българските медици пред Либия се откриват златни възможности.

Пред вестник „Монд" Сейф ал Ислам изразява надеждата си за скорошното завръщане на Абдел Басет ал Меграхи в родината си. Меграхи, който бе осъден на доживотен затвор за атентата над Локърби, получи преди месец право да обжалва присъдата си. В интервюто си за френското издание Сейф ал Ислам е отговорил утвърдително на въпроса дали има връзка между случая на бившия агент на либийското разузнаване и освобождаването на българските медици.

В същото интервю синът на Кадафи признава, че важен елемент от споразумението за екстрадирането на българските медици е и голяма сделка за покупка на оръжия от Франция. „Първоначално ще купим от Франция противотанкови ракети „Милан", а след това замисляме проект за производство на оръжия и поддръжка и производство на военно оборудване", казва още Сейф ал Ислам. Според него сделката за купуването на ракетите „Милан" е на стойност 100 милиона евро.

Пред вестник „Монд" синът на Кадафи припомня, че това е първото споразумение за доставка на оръжия от западна държава за Либия, след като ЕС отмени оръжейното ембарго срещу Джамахирията през октомври 2004 година.

Великобритания отрече да подготвя тайно сделка за освобождаване на либиеца, обвинен за атентата над Локърби, посочи "Дарик".

В Лондон говорител на външното министерство заяви, че такава връзка не съществува. "Всяко решение за Меграхи ще бъде от компетенциите на шотландския съд и на шотландските власти. Няма сключена сделка", подчертал британски говорител.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia