Europe.bg
  Hauptseite - Im voraus
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Im voraus

  • A+
  • A-
09-05-2007

ДЕНЯТ НА ЕВРОПА

Очаква се по повод Деня на Европа Народното събрание да приеме специална декларация, съобщи Агенция "Фокус"

В цялата страна ще се състоят различни празнични събития.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова ще отговаря на въпроси в едночасов интернет-чат с надслов "100% Европа", съобщи, Фокус. Всички желаещи ще могат да "разговарят" с министър Грънчарова от 11.00 часа, влизайки на интернет адреса www.bgweb.tv/mfa.

В 13.30 часа в МВнР министърът по европейските въпроси ще обяви победителя в конкурса-дебат между студенти по темата "Ако бях български евродепутат".

Европейското движение, Съюзът на европейските федералисти, Европейското младежко движение и Информационният център на Министерство на отбраната организират по случай Деня на Европа публичен дебат на тема "Визии за Европа".

Дебатът ще се проведе от 09.30 до 11.30 часа в Информационният център на МО.

Виждането си за Европа ще представят Фернандо Понс Канто - първи секретар на представителството на Европейската комисия, Гудрун Елисабет Щайнакер - заместник-посланик на Германия, Туун Стрепел - директор на Информационния офис на Европейския парламент. В дискусията ще вземат участие още български депутати, кандидати за евродепутати, представители на дипломатическия корпус и на неправителствени организации.

По време на събитието ще се обяви и номинацията в традиционния конкурс за "Европейски принос на годината".

Видин и Калафат ще празнуват заедно първия Ден на Европа, в който двете страни са членки на ЕС. Празникът ще започне рано сутринта в Калафат с посещение на видинския кмет д-р Иван Ценов по покана на румънския му колега Петре Трайстару. След това двамата ще открият във Видин новоизградения в сградата на Общината Европейски център.

Девети май е един от символите на ЕС наред със синьото знаме, химна и еврото. На тази дата през 1950 г. е направена първата стъпка към инициатива за обединяване на усилията на европейски страни за сътрудничество на наднационално равнище, довела до създаването впоследствие на Европейския съюз.

На този ден в Париж френският външен министър Робер Шуман прочита пред международните медии декларация (т.нар. Декларация Шуман), с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към Европейска федерация". Баща на идеята е икономическият съветник Жан Моне, който предлага на Робер Шуман и на германския канцлер Конрад Аденауер амбициозен план за създаване на наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла за въглища и стомана.

Идеята за обединяване на ключовите индустрии на Франция и Германия, чрез които се развива оръжейната индустрия, е своеобразна гаранция за мир на континента след наскоро приключилата световна война. "Обединяването на производството на въглища и стомана незабавно ще осигури изграждането на обща основа за икономическо развитие - първи етап на Европейската федерация, - и ще измени съдбата на тези райони, дълго време обречени да изработват оръжия, на които те самите са най-често жертви", се казва в Декларацията Шуман. Предложението на Франция се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и през април 1951 г. те подписват договора, с който се учредява първата Европейска общност - Европейската общност за въглищата и стоманата. През 1985 г. Срещата на върха в Милано обявява 9 май за Ден на Европа.



 
Заедно
Analysen
 
 
 
    mehr 
Analysen
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia