Europe.bg
  Hauptseite - Bewerbungen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Bewerbungen

RSS
  • A+
  • A-
15-09-2009

Стипендиантска програма за млади лидери от Централна Европа

Карл Фридрих Гьорделер Колегиум обявява десетото поредно издание на Стипендиантската програма за млади лидери от Централна Европа.

Разширяването на Европейския съюз през 2004 и 2007 г. постави големи предизвикателства пред публичния сектор в новите и старите страни членки. Те могат да бъдат успешно посрещнати с помощта на компетентни и мотивирани ръководни кадри, които имат уменията да работят в специализирани трансгранични мрежи от партньори. Чрез инициативата Карл Фридрих Гьорделер Колегиум, фондацията Робърт Бош си поставя за цел и има желанието да допринесе за успешното посрещане на тези нови предизвикателства.

Всяка година стипендиантската програма предоставя подкрепа за 25 млади лидери, работещи  в структурите на публичната администрация, държавни/публични предприятия и организации в обществена полза от България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Програмата е отворена за кандидати, които имат желанието да усвоят професионален опит за начина на функциониране на публичния сектор в Германия и се стремят към заемането на водещи позиции в собствената си страна.

Участниците в Колегиума се запознават интензивно с управленския процес в Германия и с европейските регулации чрез осъществяването на работни посещения (стажове) в германски или европейски институции, както и в бизнес организации. Стажовете се организират и са съобразени преди всичко с представите и очакванията на самите колегианти. Престоят е съпътстван и допълван от семинарни занятия и квалификационни фази. Програмата се отличава с висока степен на практическа насоченост.

В рамките на програмната година (в периода от месец септември до месец май) участниците в Колегиума се срещат редовно както помежду си, така и с участници в други стипендиантски програми на фондацията Робърт Бош по повод на организираните семинарни и квалификационни занятия. Тази връзка с други международни програми за насърчаване на млади лидери предоставя възможност за създаването на една широка мрежа от контакти. Освен това участниците в Колегиума се превръщат и в своеобразни “посланици” на своите държави, тъй като по време на престоя си имат възможност да предоставят информация на своите германски партньори за начина на работа и възможностите за сътрудничество с публичните институции и организации в родната си страна. След завръщането си у дома, колегиантите се възползват от натрупаните в Германия опит и контакти и ги прилагат в работата си, като по този начин разширяват кръга на бенефициентите от работния си престой. Те също така се превръщат в своеобразни посредници на съвременния имидж на Германия в собствените си страни. 

Тема на десетото издание на програмата 2010/2011 г.: “Да почувстваме Европа – да изградим добросъседство”

През 2010/2011 г. Колегиумът насърчава и свързва млади хора с лидерски качества, които работят по темата трансгранично сътрудничество и международни отношения.  Тясното сътрудничество между страните членки на ЕС с държавите в съседство е основна предпоставка за създаването на една Европа за всички нас.  Така Карл Фридрих Гьорделер Колегиум дава повод за среща и обмен между млади лидери от различни държави, които работят в един и същи сектор. Тази мрежа е една важна частица от мозайката на бъдещето. Тя служи за премахване на предразсъдъците и за изграждане на доверие и подкрепя европейската идея за мирното съвместно съществуване между народите.

По време на програмната година участниците получават месечна стипендия в размер на 1 380 евро, както и добавки за членове на семейството (брачен партньор, деца). Поемат се пътните разходи и разходите за пътувания и посещения на езикови курсове, свързани с участието в програмата. По време на престоя си в Германия колегиантите могат да разчитат на една добре осигурена работна среда.

Условия за участие:

  • българско, полско, румънско, словашко, унгарско или чешко гражданство
  • отлична диплома за висеше образование
  • първоначален професионален опит в публичния сектор
  • първоначален опит в областта на трансграничното или международното сътрудничество, съответно идея за проект или изпълнявани задачи в тази сфера
  • обществена ангажираност и чувство за отговорност
  • наличие на мотивация и конкретни цели, свързани с престоя в Германия
  • лидерски качества
  • много добри познания по немски език

Документите за кандидатстване за програмния период 2010/2011 г. се подават по интернет чрез онлайн регистрация  до 31 октомври 2009 г. Запитванията относно процедурата за кандидатстване се обработват изцяло от звеното за контакт в Центъра за Централна и Източна Европа на фондация Робърт Бош към Германското дружество за външна политика. След предварителна оценка, за участие в интервю ще бъдат поканени общо до шейсет кандидата. Интервютата ще се състоят в средата на месец март 2010 г. в Берлин.

Одобрените кандидати ще бъдат информирани през април 2010 г.

Вижте тук на български език документите и инструкциите за кандидатстване: Подробна информация (118.71 Kb); Flyer (508.33 Kb); Указания за кандидатстване (71.93 Kb)



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia